Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fick min Pentax W10 i för några veckor sen, och har än så länge bara provat den under 2 helger; en sväng på orust och en i blekinge åsså lite bilder hemomkring. Än så länge är intrycket ungefär som väntat:
Inte Canonkvalitet på bilderna, men troligtvis bra nog för många. Hade hoppats kunna jämföra den mot Olympus 720, men Olympus kan inte leverera (Olympus sverige får visst in kameror lite då och då, men i små mängder), jag har en beställd sen över en månad tillbaka. Men så småningom så kan det nog bli en jämförelse.

Men jämfört med våra Canonkameror; ixus i5 och ixus i zoom med allvädershus ger W10 aningen sämre bilder skärpemässigt, men framförallt brus- och färgmässigt. Jämfört med Pentax WP som jag använde några månader förra året är W10 snabbare, men bildkvalitén känns ungefär samma, W10:an har lite fler pixlar och en större skärm.
Filmläget på W10 är dock himla bra, där ligger våra småcanoner i lä. Inte för att det är i närheten av en filmkamera, men bra nog för lite webfilmer och smått.
Har provat att fästa kameran fram på kajaken och filmade lite, och körde en del på intervalltagning. Blev rätt kuligt faktiskt. Visst blev det en herrans massa dåliga bilder, men några helt ok. Ska försöka skaffa ett stativ som jag kan fästa bättre så att inte kameran trillar av och slås sönder.

När jag gick ute i lite vågor i Vallerösundet förra helgen slogs stativet omkull och kameran låg och slog ett tag innan jag fick vänt kajaken och tagit mig i land för att plocka ner den. Det var lite obra, men kameran verkar ha klarat det fint. Då fäste jag ett litet uselt pyttestativ med massa snöre, och det funkade fint på plattvatten och vid rollar, men inte i brytande metersvågor.


Nu i helgen borta i blekinge provade jag ett annat stativ som jag hittade hemma i gömmorna, ett litet Cullmann sugproppstativ, klart bättre än min snörvariant, men inte tillräckligt om man vill ha det sittande kvar vid våglek och annat.
Har sett lite rejälare sugproppstativ på nätet i usa, får nog beställa nåt sånt, eller är det någon som vet om det finns i sverige? Helst ska nog kameran komma upp en bit oxå så slipper man lite av paddelstänket på objektivet. Det optimala borde vara en rejäl sugpropp med en förlängsbar stolpe. Då kan man lätt flytta kameran mellan för/akter och olika kajaker samt höja och sänka den.

De som filmar ”på riktigt” (t.ex. Justine C / CackleTV) kör med liknande stativlösningar, fast ännu rejälare och framförallt har de mycket bättre/rejälare kameror i änden av stativet.

En liten rollfilm finns här (cirka 1MB Quicktime). Har klippt ut en kort bit, upplösningen är hälften av vad kameran ger. Synd att rörlig film tar sån himla stor plats för lite kul är det ju. Rätt imponerande att kameran ställer om sig så pass bra och snabbt ovan/under ytan..

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

10 svar på ”Pentax Optio W10”

 1. Sofia Paldanius, nu får du se upp!

  För att publicera bilder på webben verkar din nya kamera duga fint.

  Svara
 2. Javisst snart kommer det en Ellesmere och tutar för omkörning 😉

  Ja, kameran duger mer än väl till nätbruk!

  Har lagt till en liten kort rollfilm tagen med W10 oxå.

  Svara
 3. Hej!

  Jag upplever inte att varken W10, eller den gamla WP tar/tog mörka bilder. Exponeringarna ser bra ut. Det som är lite sämre jämfört med våra canonkompakter är mer brus i bilderna, sämre färger och kanske aningen sämre skärpa/detaljrikedom.

  Svara
 4. Då får du alltså sträcka dig fram för att trycka på utlösaren?
  Jag har fjärrutlösare på min ”gamla” olympus, tyvärr fungerar inte fjärrutlösaren i direkt solljus.
  Har beställt en Olympus 720 hos OnOff, väntat i två veckor, skall få den i början på augusti.

  Svara

Lämna ett svar