Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Helgelandskysten

Grym vik, finfin tältplats, klart vatten och go vy. Fårdugaställe
Grym vik, finfin tältplats på Hestmona, klart vatten och go vy. Fårdugaställe

Pia på Rødøyas topp. Helgelandskusten, Norge.
Pia på Rødøyas topp. Helgelandskusten, Norge.

Vi har varit och paddlat på/i/vid Helgelandskysten ett par gånger, 2004, 2005, 20062009 & 2014 och en kortis 2017. Helgelandskysten ligger kring polcirkeln i norge, hemifrån oss är det cirka 150 mil, från Göteborg 130, från Stockholm cirka 105 mil. Vi brukar säga att det ligger i nordnorge, men det är ju nästan bara mittnorge då det finns en rejäl kuststräcka kvar till ryska gränsen…

Vad är så fantastisk med Helgelandskusten då? Vi har rört oss inom ett ganska begränsat område men där är verkligen superfint! Väldigt fint med stora kontraster; allt från fantastiska korall- och sandstränder till hyfsat höga berg med snö på kanterna. Vädret kan vara lite si och så men lite fukt skadar ju inte, bara bra att man får nytta av alla skalplagg, torrdräkter och tältens förmåga att tåla vatten nångång 😉 Annars är det väl just att det känns som relativt orörd vildmark (trots att det är bebott på många ställen) och det verkligen är klart vatten med rikt liv både under och över ytan.

Pia i Ellesmere strax norr om Nesna i Norge.
Pia i Ellesmere strax norr om Nesna i Norge.
Lovund sett från Lamholmen på Tommas sydvästra sida.
Lovund sett från Lamholmen på Tommas sydvästra sida.

Vattnet är oerhört klart däruppe. Håkan som vi varit där med tre gånger tyckte vattenkvalitén påminde honom om vattnet i Bohuslän när han var mindre, för sådär 30 år sedan.

Djurlivet är rikt, vi har sett val och delfiner, fast val brukar vi ju se vid Orust oxå 😉 Sen finns det ju säl, tumlare och rejält med havsörn. Och så ska man inte glömma bort den söta lilla Lunnefågeln. Ute på ön Lovund sägs det häcka upp emot 40000 par!!!! Och Lunnefåglarna kommer enligt tradition och sägen på Lunnekommardagen som är den 14 april. När vi var på Helgelandskusten 2009 passade vi även på att besöka Havnomaden vilket rekommenderas.

Kartor för Helgelandskusten
Många frågar om kartor för paddling på Helgelandskusten. Precis som vid paddling hemomkring kan man välja mellan sjökort eller landkartor. Vad man väljer beror mer på tycke, smak och vad man är van vid än vad man ska/bör/måste ha 😉 Vi har mest använt sjökort, i skala 1:50000 men norska terrängkartor fungerar lika bra. Även på de norska terrängkartorna i skala 1:50000 är grundområden, alltså sådana som blir mer eller mindre torrlagda vid lågvatten, utmärkta. Vi har även haft en översiktskarta i skala 1:250000 med oss för att lätt kunna få överblick. Sjökort och terrängkartor kan som regel köpas i de flesta kartbutiker. Tror vi köpte våra från Nautiska Magasinet.

Tidvatten på Helgelandskusten
I Norge har de lite rejälare tidvattenskillnad mot våra skyddade svenska vatten. Kring Helgelandskusten är det nog som mest uppemot tre meters skillnad mellan hög- och lågvatten. Och det märks ju ganska tydligt. På grundare vatten kan riktigt stora områden bli i princip helt torrlagda. Vill man göra det riktigt bekvämt vid landstigning och istigning går man iland och startar paddling vid högvatten fast det är oftast rätt trist att behöva passa tider. Vi har haft koll på tidvattnet men inte anpassat oss så mycket efter det, man får ibland bära lite extra. Koll på vattnet kan man ha genom att spana tidvattentabeller på t.ex. http://statkart.no/Kart/Nautiske-hjelpemidler/Tidevann-og-vannstand/ första åren skrev vi ut tidvattentabeller därifrån. Men vi har även använt appen TideApp med gott resultat. Finns även appen Tide Table.

Finfin lägerplats med egen insjö och utsikt mot Træna
Finfin lägerplats med egen insjö och utsikt mot Træna

Vildmark men ändå nära affärer & civilisation
Norra delen av Helgelandskusten, norr om Nesna – Lovund känns lite mer vildmark än söder om. Dessutom lite mer dramatiskt natur längre norrut. Det kan kännas som om man är mitt ute i vildmarken här och där. Samtidigt är det som regel nära båda samhällen och affärer, det är inga problem att handla mat på Helgelandskusten. På många öar finns det affärer, t.ex. Lovund, Rødøya, Træna, Nesøya med flera. Väldigt smidigt för att slippa paddla onödigt tung kajak och dessutom kunna handla färsk mat. De mindre affärerna har såklart inte samma utbud som stormarknaden hemomkring men fullt tillräckligt för några veckors eller månaders paddling 🙂

Dricksvatten överallt
Det kan vara lätt att tro att man behöver släpa med sig massa dricksvatten men det behövs knappt alls. På många öar finns det små bäckar som är utmärkta på både sjökort och landkartor där man kan fylla dricksvatten precis som i fjällen. Rent fint vatten uppifrån öarnas ”fjäll”-toppar. Sen finns det som nämnts även en hel del affärer och dessutom småbåtshamnar både här och där så en femliterslägel räcker långt. Precis som i våra skärgårdar finns det alltså kranvatten och affär inom 1-2 timmars paddling.

Gott om fisk
Ja, egentligen behöver man inte ta med någon mat alls, det finns massvis av fisk att fiska upp. Vi är inga fiskare av rang men några gånger vi varit där har fiskare varit med och det har varit plättlätt att få upp tillräckligt med fisk.

Nu har vi bara varit där i juni, juli och augusti, men jag kan tänka mig att det kan vara ett väldigt fint område även tidigare och senare på året. Kanske framförallt tidigare när det är mer snö på topparna.

Lätta och mer avancerade paddelvatten
Ibland hör och läser man att det är väldigt krävande paddling på Helgelandskusten med mycket vågor, mycket tidvatten som kräver väldigt mycket erfarnhet. Visst är det mycket tidvatten och det klart det kan gå vågor men å andra sidan kan man paddla skyddat även på Helgelandskusten. Som exempel kan man ta färja till Rødøy, Nesøy eller Lurøy, Tomma, Sleneset och Træna m.fl. ställen och paddla däromkring i finfina små skyddade skärgårdar. Kanske inget för en treveckorstur men för kortare turer så. Tidvattnet kan märkas och ge ström i smala och grunda partier men de tiotalet veckor som vi paddlat där tycker jag inte vi märkt av tidvattnet särskilt mycket på vattnet, mer när man ska i/ur och strandkanten flyttat sig 😉 Och blåser det ska man kanske inte ge sig ut till och/eller runda varken Træna eller Lovund men det kan ju vara plattvatten även på de stora överfarterna. Så nybörjare kan såklart också paddla på, och ha behållning av, Helgelandskusten 🙂

Bilder och turbrättelser från några av våra turer: 2004200520062009 och 2014.

Slå en kik på vår packlista för vår tur på Helgelandskusten 2014.

Läs fler inlägg om Helgelandskusten

Solnedgång
Solnedgång på Silsanden, Nesøy
Vattenpåfyllning från bäck på Hestmona
Vattenpåfyllning från bäck på Hestmona. Lyxigt med rinnande vatten nära lägerplatsen 🙂
Våra färdspår på Helgelandskusten. Färdspår för nedladdning finns under respektive turberättelse
Våra färdspår på Helgelandskusten. Färdspår för nedladdning finns under respektive turberättelse
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

21 svar på ”Helgelandskysten”

 1. Hej på er!
  Ja nu närmar sig avresan även för oss mot nordligare breddgrader. Packlistorna revideras, mat kompletteras och de senaste tokinköpen packas om för att få plats….. Nu ska bara sjökorten skäras och plastas in på måndag och sen är nog det mesta på plats.

  Vi ses kanske på en vit sandstrand en kväll för valspaning? Kan fresta med 3 nya sorters whisky!… :o)

  Må gott i sommarsolen och kör försiktigt!

  Svara
 2. Sitter med en trave kartor och skissar på planerna för Helgelandspaddlingen 😉
  Sedan skall allt få plats i Skim kajaken, har varit alldeles för bortskämd med packutrymmen tidigare.

  Har vi tur kanske vi ses däruppe

  /Lars Kristian

  Svara
  • Inte för att jag är nån fiskeexpert, men det verkar finnas massor av fisk där i alla fall. De som fiskat när vi varit med har fått upp en hel del fisk. Så fiske överlag är nog bra där.

   Svara
 3. Hej
  Vi er en gruppe danskere fra Hundested, der skal op og ro i området omkring Tomma, Lovund, Træna, Rødøya, sidst i juni måned i år.
  Jeg havde et par spørgsmål, jeg ville være glad hvis I kunne hjælpe os med:
  1. Der er en del tidevand ca. 2 m. giver det problemer med hensyn til strøm?
  2. Hvordan er mobildækningen i området? Det er hvis vi vil tage vejrmelding på mobil, vi har også radio med.
  3. Vand temperaturen ligger den omkring +10 grader sidst i juni måned?
  På forhånd Tak Hilsen Jan Mogensen

  Svara
 4. Hej, kul att ni ska dit, det är verkligen fint däruppe.
  1. Vi har inte haft några problem med strömmar när vi varit där. Men visst märks det, framförallt i smala sund eller där det grundar upp, att det är mycket vatten som ska flyttas omkring.
  2. Bra mobiltäckning på de flesta ställen vad jag kommer ihåg. Tänk bara på att det är hyfsad kostsamt med datatrafik. Det är det i alla fall med svenska abbonemang (har vi märkt tydligt ett par gånger).
  3. Vatten- och lufttemperaturen ligger runt 10 grader i juni och runt 12 i juli enligt Norsk Los 5.

  I böckerna Norsk Los finns en hel del info om väder, vind, strömmar, öar och annat. Om kusten i allmänhet i Norsk Los 1 och om sträckan Rörvik-Lødingen mer i detalj i Norsk Los 5.

  Hos Turliv på Yttersia finns det en del tips och lägerplatser; http://turliv.no/index.html

  Hoppas ni får en trevlig tur!

  Svara
 5. Mange tak for hurtig svar.
  Har fået mange nyttige oplysninger på turliv.no
  og vil overveje at købe Norsk Los
  Hilsen Jan Mogensen

  Svara
 6. Hei dere!
  Ser at dere har hatt noen fantastiske turer til Helgelandskysten over flere år. Ser også at dere ikke har vært på alle deler av den;-) Mye mer å utforske.. Kanskje kan vi være behjelpelige med å finne andre og til dels ukjente perler?? Velkommen skal dere uansett være!
  SPØRSMÅL:
  Er det noen mulighet for å bruke noen av bildene dere har tatt på disse turene i markedsføringen av Helgeland?
  Sjekk ut vår web-side om Helgeland http://www.visithelgeland.com
  Mvh
  Torbjørn Tråslett, Reiselivssjef
  Polarsirkelen Reiseliv (Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy, Træna og Rødøy)

  Svara
 7. Hej,
  Verkligen fint däruppe, vi kommer tillbaka. Och vi har massor kvar att se utan att behöva röra oss så långt från där vi redan varit. Lite tips om fler pärlor är vi intresserade av och säkert många med oss. Det verkar bli mer och mer populärt att svenskar åker till Helgelandskusten för att paddla och det är lätt att förstå. Ni kanske kan lägga till en sida med pärlor lämpade för just paddlare?
  Eller lägg dem som en kommentar här eller maila så kan vi se om vi kan göra något av det.
  Jag mailar om bilderna.
  Mvh Erik & Pia

  Svara
 8. Hej!
  Vi tänkte för första gången ge oss upp till Helgeland nu om två dagar och undrar om ni har några bra tips på fina stopp längs vägen? Vi kör liksom ni från Skåne och har ju några mil framför oss…
  Tack på förhand!
  //Johanna

  Svara
  • Hej,
   Finns hur mycket som helst längs vägen. Men jag vet inte vi har några konkreta tips. Vi har stannat och spanat på allt från små forsar till Domen i Trondheim, shoppat och spanat på friluftsbutiker i allt från större städer till små byar. Ju längre norrut man kommer i norge desto mer forsar, vattenfall och annat kul finns längs med vägen. Hoppas ni får en trevlig tur.

   Svara
  • Hej,
   De vi alltid har med är våra telefoner, just nu har vi en iPhone 6 och en iPhone sex plus som vi har tillgängliga i vattentäta fodral från Lifeproof.
   Sen har vi oftast med nån eller några vattentäta kameror. På senaste Helgelandsturen var det en liten Canonkompakt som heter Poweshot D20 samt en vattentät systemkamera från Nikon som heter Nikon AW-1.
   För torrt bruk har vi ibland med en systemkamera med ett par zoomar och ibland en makro, nu har vi en Canon 70D, 15-85 och 100-400. Tidigare har vi haft en torr kompakt också typ i Canons G-serie eller deras S105 och liknande.
   Komplett packlista för turen ovan finns här, https://www.kajak.nu/packlista-helgelandskusten-2014/

   Svara
 9. Hello Erik & Pia, Tjörns Kajakklubb planerar en diskussionskväll för de som vill till Helgelandskusten och paddla nästa sommar. Jag bjuder in på fb men tänkte höra om jag kan sno lite av era bilder och kartor – givetvis med tydlig referens – när jag lägger upp eventet?

  Adventskram 🙂

  Svara
 10. Inspirerad av era fantastiska turer så planerar vi att åka upp till Helgelandskusten i sommar.

  Undrar dock om ni har lite info och/eller tips om bilparkering? Är det gott om eller ont om platser där ni utgått i från? Kostar det något eller är det gratis? Måste man ev. boka plats i förväg? Kanske något annat (bilrelaterat) att tänka på?

  Svara
  • I Nesna stod vi på campingens parkering, har för mig vi betalade lite där men det är mer än tio år sedan. I Tonnes har vi ställt oss bland lite andra bilar gratis några hundra meter från sjösättningen, känts som om det varit gott om plats. Har frågat några vi träffat på om det varit okej. Generellt är det nog inga problem att hitta plats, man orkar ju gå en bit oxå.

   Svara

Kommentera