Kullaberg – en höjdartur i skåne

Paddla genom en tunnel
Paddla genom en tunnel

Kullaberg bjuder helt klart en av de finaste/häftigaste turerna i Skåne. Det är ju snålt med skärgård här i söder, men Kullaberg matchar och överträffar lätt en hel del skärgårdsturer på grund av sin magnifika natur och storslagenhet.

Det kan bli riktigt besvärliga förhållanden. Men med lite vind och lite ström (eller med bra medpaddlare) är det inga problem att runda spetsen.

Både Mölle och Arild bjuder på bra startplatser antingen i respektive hamn eller på badplatserna. Jag föredrar att starta i hamnen under högsäsong så slipper man sprätta sand och störa de badande på stränderna, men annars är badplatserna bättre startplatser när det inte är badsäsong.

Kullabergs norrsida, en decemberdag
Kullabergs norrsida, en decemberdag

I Mölle finns det kajakuthyrning, kiosk, restauranger, affär med mera och här är rikligt med folk en varm och stilla sommardag.  Längs med bergsväggarna hänger klättrarna i klasor.
Ute vid spetsen kan det vara lite stökig sjö; besvärlig för de nya och rolig för de mer erfarna. En liten lagom stor surfvåg ger lite extra fart in i Paradishamn precis när man rundat spetsen, men ta det lugnt, här brukar dykarnas huvuden dyka upp överallt. Försök samsas om utrymmet så mår alla bäst.
Är det inte fullt med dykbåtar och dykare är ett bad i Paradishamn kanonfint och har man med cyklop och snorkel är det extra fint. Vill man ha lite utsikt så är det inte långt upp till fyrarna. Kullens fyr är för övrigt Sveriges högst belägna fyrljus.

Arrow Play och Pia vid Djupadal
Djupadal. Finfin vik precis utanför fågelskyddet

Vidare längs med norrsidan finns det flertalet vikar som är lämpade för landstigning, bad, snorkling med mera, stränderna består av runda stenar så det kan vara lite pyssligt att ta sig iland på ett tryggt sätt om det går vågor. Ablahamn, Josefinelust och Djupadal är fina vikar. Från Ablahamn kan du ta en promenad upp till golfbanan och handla glass eller en bit mat.

Fina vikar för paus och bad

Att följa klipporna med en meters avstånd från kajaken är skoj, att leka följa-John är ett nyttigt sätt att lära sig manövrera kajaken in och ut i små vikar, runt små stenar och genom små tunnlar.
Strax efter Josefinelust är det fågelskyddsområde (Pilgrimsfalk mellan första mars och 15 juli) så då håller du ut minst 50m från berget. Strax innan Lars Vilks skulpturer Nimis och Arx slutar fågelskyddet och det går att gå nära land igen. Nimis är väl värt ett stopp och sen är det bara några kilometer kvar till Arild där turen avslutas efter 14km paddling. Är du fortfarande paddelsugen är det bara att vända kajaken tillbaka mot Mölle. Ett annat alternativ, för de med multisportambitioner, är att promenera över berget tillbaka till Mölle (cirka 7km) vilket är en mycket fin promenad!

Alternativ är Arild-spetsen och tillbaka vilket är cirka 18km, eller Mölle-spetsen och tillbaka vilket är cirka 10km. Turen kan lätt utökas med start och stopp längre ifrån på ena, andra eller båda hållen; Skäret, Jonstorp, Svanshall, Lerhamn och Höganäs är alternativa startplatser

Nimis på Kullaberg av Lars Vilks
Nimis och Arx

Mer om Kullaberg: www.kullabergsnatur.se

Visa inlägg taggade med Kullaberg här på kajak.nu

Kolla efter mer Kullabergtips på paddelkartan

Mer om Skåne på Paddelkartan

Mer paddelvatten, tältplatser och pärlor att besöka på www.paddelkartan.se

2 tankar på “Kullaberg – en höjdartur i skåne

Lämna en kommentar