Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Öva i de förhållanden du paddlar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Att öva på olika saker i, och med, kajaken är som regel både skoj och lärorikt. Ökad kunskap är inte tungt att bära och kan ge både ökad säkerhet och större glädje.

När man börjar öva på något i/med kajaken gör man oftast det under lugna förhållanden, kanske i en skyddad vik, i en bassäng, på plattvatten, i varmt vatten osv. Det är som regel enklast så. Att börja lära sig roll eller styrtag i brytande kalla vågor är kanske i överkant krångligt.

Att öva i skyddade vatten och i varma inomhusvatten är perfekt. Bra sätt att komma igång, lära sig grunder, nya tekniker och varianter och för att nöta in tekniken.

Det är dock bra om man sedan fortsätter övandet i de förhållanden som man tror sig komma att paddla i. Fortsätt öva kamraträddning, självräddning, roll, eskimåsväng, kajakbalans, kajaklek, kajakmanövrering i lite busigare förhållanden. Det är kul att träna och leka i vågor och skum. Det är utmanande, lärorikt och kul att göra de första rollarna i vågor, i minusgrader, nära en klippa osv.

Öva och lek mer i alla förhållanden. Gärna med den utrustningen du normalt paddlar med så som packad kajak, vattenflaska på däck, kamera i däcksväska, telefonen under däckslinorna osv. Övar du alltid med minimal utrustning kan det bli krångligt när flytvästen och kajakdäcket fylls med prylar för normal paddling.