Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oskrynklig måndag kring Hallands väderö

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Platt och disigt
Platt och disigt
Landkänning vid Lilla Sandhamn
Landkänning vid Lilla Sandhamn

I måndags stack vi på utflykt till Hallands väderö. Lite disigt i Torekov och helt platt och oskrynkligt vatten när vi kom utanför hamnen. Go utpaddling med enstaka sälinslag, lite sol som kikade fram i diset då och då och massa fåglar. Sådär mysigt disigt när man inte kan se horisonten och var gränsen går mellan vatten och himmel.

Väl ute vid ön tog vi motsolsvarv, stannade för lite fikapaus i norra änden av Lilla Sandhamn, riktigt gott i solen och i lä från den svagasvaga vinden. I kajakerna igen och vidare runt norrspetsen, precis när vi rundat spetsen låg där ett 20-tal sälar, där brukar vi aldrig se säl annars. Kul! Lågt vatten dagen till ära men nog inte lika lågt som för ett par dagar sen. Helt platt även på utsidan är nog lite ovanligt men det gjorde inget. Rundade fyren och sen in mot Getaryggen för lite landkänning igen. Även här låg ett tiotal sälar på stenar som normalt är under ytan. Bad och lite klipp och strandräll innan vi gick utom sälskyddsområdet. En del sälar vid första ön och några utspridda men inte lika koncentrerat som sommartid då de nästan bara syns inom sälskyddet och dess närhet.

Rundade sydspetsen och iland vid Kohallen, mer strandhäng och lite mer i magarna innan en lite promenad på ön. Blev bara en kortis men kul att se vitsippehaven. Imponerande många och imponerande miljö.

Vi trodde det skulle blåsa liite mer på vägen tillbaka mot Torekov men det var oljeplatt vatten. Superfint. Lite svalare på vägen över då den svaga vinden vänt mot norr.

Riktigt go dag kring en riktigt fin ö. Enda smolket var att gubben i familjen inte hade vett att köra lagligt och fick betala in en lite slant för det. Sura slantar såklart men bra att det övervakas ordentligt. Gjorde ett snabbt överslag och det gav att jag betalt cirka 3 öre per mil i böter så det är ju knappt märkbart!

Vi har varit skapligt många gånger på Hallands väderö men det är alltid lika fint att komma dit igen. Har du inte varit där? Stick dit! Har du varit där innan? Stick dit igen! Nu blommar vitsipporna i stora vitsippehav och sälarna syns runt hela ön så här off-säsong. Om några veckor kommer bokskogarna vara sådär extrafint gröna. Hallands väderö är en verkligen en pärla. Vi har inte paddlat på alla ställen men flera i alla fall och tror nog lätt att Hallands väderö platsar på topp-5-listan på bästa dasgturerna i södra (söder om Östersund) sverige.

Dagens första bad
Dagens första bad
Gott om vita sippor
Gott om vita sippor
Nordspetsen, några sälar och vy mot fyren
Nordspetsen, några sälar och vy mot fyren
Hälledammen
Hälledammen
Varmt vid Kappelhamn
Varmt vid Kappelhamn
Gott om gäss, de flesta på marken och en del flygande
Gott om gäss, de flesta på marken och en del flygande
Vi hittade fyren 😀

3 svar på ”Oskrynklig måndag kring Hallands väderö”

 1. Huva! 3 öre per mil innebär att ni bor långt bort från Hallands Väderö, när lagboten var 2000 kr, eller? 🙂
  Vyerna ni fick njuta av var väl obetalbara utifrån vad jag ser på era fotografier.

  Svara
  • Hehe, de tre örena var utslaget sen jag skaffade körkort 🙂 Räknar vi bara gårdagens mil blev de klart kostsamma 🙂
   Grymma vyer var det. Superskönt med lite frisk luft!

   Svara

Lämna ett svar