Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Optimus Crux – smidigt toppmonterat gaskök

Optimus Crux med liten gastub (100g).
Optimus Crux med liten gastub (100g).

Optimus Crux är ett finurligt litet toppmonterat gaskök som knappt väger nåt och knappt tar någon plats. Trots detta har det bra effekt. Ett smidigt ta-med-sig-alltid-kök 🙂 Crux väger in på 85 gram och ryms även i de flesta fullproppade kajaker.

Vi har haft Cruxet i 5-6 år gissar jag på och använder det då och då. Ibland när någon av oss sticker ut själv och man vill packa lätt. Oftare har vi det med som extrakök när vi ska ut en vecka eller så lite längre från affärerna. En liten gastub och Crux tar inte mycket plats så det känns som en vettig extra säkerhet för att få lite varm mat. Vi har ju varit med om både gaskök (av blandade sorter) och bensinkök som strulat och lagt av när vi varit ute. Oftast klarar vi oss lätt med en brännare men vid enstaka tillfällen är det smidigt att ha två ”plattor” och då är det också bra. Toppmonterade kök, alltså sådana som sätts direkt uppe på gasflaskan, har en tendens att bli instabila. Så är även detta. Fast egentligen är det ju inte köket i sig utan i kombination med gasflaska. Det finns stödben till gastuben från flera tillverkare, bland annat Optimus, Primus, MSR, Jetboil m.fl

Att Cruxet är vikbart gör att det blir väldigt kompakt hopfällt och med köket följer ett fodral som går att spänna under gasflaskor i storlekarna 450 och 225 gram (de med bred botten inte avlånga från macken).

Vindskydd är svårt att få till enkelt på de toppmonterade brännarna men det finns färdiga att handla eller så ser man till att hitta lä när maten ska lagas.

Vi gillar Cruxet, smidigt, tåligt och litet och lätt. Inget som kommer ersätta ett fullstort kök när vi båda är ute men som ensambrännare ibland och som extrakök definitivt.

Kolla på Optimus hos Outnorth

Köp Optimus hos Amazon

Optimus Crux hopfällt bredvid 100 grams gastub
Hopfällt bredvid 100 grams gastub
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

2 svar på ”Optimus Crux – smidigt toppmonterat gaskök”

  1. Å vill man få det stadigare så har primus en trefot att sätta under gasflaskan (som är lätt och billig).

    Svara

Lämna ett svar