Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Omedvetna Preppers

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vi är långt ifrån några fullfjädrade Preppers, men samtidigt så har det liksom blivit så att vi är lite förberedda ändå.

Man kan se det vanliga lilla sparandet som en del av förberedandet (Preppandet) men även om man har en liten pengabuffert så förutsätter det att det ekonomiska samhället fungerar och det är ju inte säkert om det händer något allvarligt där samhällsfunktioner så som elen slås ut. Eventuellt kanske lite kontanter och/eller guld/silvermynt hade varit modellen också. Fast oavsett är det skönt att inte behöva få panik om inkomsterna uteblir nån månad eller två.

Vår lite halvt omedvetna prepping och beredskap ser ut så här:

Huset är rejält isolerat och vi har både kakelugn och köksspis och vi har torr ved i vedboden som räcker ett par år. Vi har ingen vattenklosett (WC) utan ett Clivus multrum vilket gör att vi inte behöver något vatten för att spola toaletten med. Idag värmer vi huset med enbart kakelugnen så länge vi är hemomkring. Åker vi iväg en långhelg eller veckovis sätter vi igång ett fläktburet elelement.

Kök. Nu har vi som sagt en vedeldad köksspis men vi har även lite blandade friluftskök eftersom vi har visst friluftsintresse. Både gas och bensinkök finns i gömmorna och för det mesta har vi bränsle som säkert räcker ett par veckor skulle jag tro och kanske månader med när jag slog en kik i förrådet 😉

Mat. Återigen så gör friluftsintresset att vi har ett litet förråd med frystorkad mat (för att snabbt kunna dra iväg ett par dagar utan vidare planering), vet inte exakt hur mycket men även där är det nog uppemot en månad för två personer i alla fall i kombination med konserver och lite torrvaror som ofta finns lite extra av som pasta, ris, kikärtor, linser, havregryn, knäckebröd m.m. Tyvärr har vi ingen jordkällare (än) men funderar på det och då skulle där kunna finnas lite mer egenodlade saker och så skulle man kunna fylla på med potatis, rotfrukter med mera när det är säsong för det.

Vatten. Vi har egen brunn men tyvärr ingen gårdspump. Går dock att hinka upp vatten även om det är lite osmidigt eftersom brunnen är relativt djup för att vara en grävd brunn. Men det fungerar i alla fall. Närliggande sjö (cykelavstånd) där man skulle kunna hämta vatten i dunkar/spannar/vattenläglar. Sjön är reservvattentäkt så vattnet lär fungera fint för dricksvattenbruk. Ska även skaffa lite dunkar som vi kan ha färdigfyllda här hemma, kanske två 25-liters så klarar man uppemot en vecka utan att behöva fylla på. Vi bor ute i skogen så vi brukar ha 1-3 timmars strömavbrott då och då och dunkarna kommer väl till pass då.

Vi har dock inga förberedda ryggsäckar, väskor för att lämna hemmet eller gömmor i skogen dit vi kan ta oss utan det är förberedelser i och kring hemmet. Frilufsintresset innebär förvisso att vi skulle kunna packa ihop prylar och klara oss ute ett par veckor oxå beroende på hur mycket mat vi orkar släpa med oss.

Preppers har fått lite extra uppmärksamhet senaste tiden känns det som, härom veckan var Urvaken på radio och iochmed Cornucopias Stjärnklart har det dykt upp i samtal både här och där känns det som. Idag skriver Swedish Prepper att sifo gjort en undersökning där 1/3 tror att de har bra beredskap för en katastrof. SP är skeptisk till siffrorna och det är jag med. Jag tror mer än 90% får problem inom ett par timmar med vatten, mat och värme.

Hos MSB kan man läsa mer om Hemberedskap – sju dagar.

Lämna ett svar