





















Nu är det inte så mycket som växer längre även om det fortfarande blir en del Hösthallon och så finns det lite kvar att plocka upp i landen såklart men odlingssäsongen, bärsäsongen och svampsäsongen börjar gå mot sitt slut.
Hur gick det med odlingarna 2023 då?
Lång bärsäsong
Som vanligt, de senaste åren, har vi haft en lång bärsäsong. Det började med ampeljordgubbar i odlingstunneln och blåbärstry i juni, sen har det passerat smultron, vinbär, vindruvor, björnbär, hösthallon, krusbär, blåbär, trädgårdsblåbär, lingon med mera. Havtorn fick vi knappt några hemma i år då vi beskar våra buskar lite väl ordentligt i vintras 🙂 Vi hoppas på nästa år. Krusbär som vi brukar få rikligt av blev knappt några i år, märkligt. Svarta och röda vinbär blev det mycket av. I år var också första året som de båda vindruvsplantorna i tunneln gav druvor. Den gröna sorten har vi fått av grannen och ger kärnfria riktigt goda bär. Lite kul med vindruvorna är att grannen som har ett glasväxthus med rejäl murad vägg och mer sol än vi, får druvor nån månad tidigare än oss, så vi får rätt mycket druvor av honom tidigt. Sen när hans började tackla av har vår kommit igång. När de gröna slutade ge började våra mörkare vindruvor mogna, perfekt kombo 🙂
Våra blåbärstry som började ge lite mer bär förra året fortsatte med det i år. Färska bär är perfekta till frukosten tycker vi men vi försöker fylla på rejält i frysen också för resten av årets frukostar. Vi fick även ett par plantor av en jordgubbe som heter Corona som gav goda bär länge.
Skapligt med äpplen och massor av plommon
Vi har några små äppleträd som faktiskt gav skapligt i år. Inga mängder men ändå så det märktes. Vårt Plommonträd gav galet mycket men de är vi lite sämre på att ta hand om. Goda att glufsa i sig och en hel del hamnade bland bären vid frukostarna, plus att de blev fruktremmar, riktigt goda sådana. Plommonen och Äpplena gjorde också att vi hade många bålgetingar i träden, riktigt kul att de trivs här hos oss. Vårt lilla päronträd blommade rikligt men gav inte ingen frukt.
Vilda bär
Det var gott om både blåbär, hallon och björnbär hemomkring i år. Pia plockade mycket av det mesta 🙂 Lite lingon blev det också.
Nysatt i år
Persika på friland, gav en persika 🙂 Aprikos i tunneln, sattes för några veckor sedan. Fem nya blåbärsbuskar, varav tre sattes i våras och har gett bra med bär. Vidare har vi planterat ut skapligt med vinbär, blåbärstry, smultron, syror med mera som vi dragit upp från frön eller tagit sticklingar. Härom dagen fick vi också ett par buskar (under en promenad i närområdet) av havtorn (Ljubitelskaya) och några björnbär som vi hoppas tar sig. Vi satte även ner en till storfruktig Hassel samt en Narrbuske, en Sichuanpeppar och två Manchurisk valnöt som vi hade stående i kruka.
Komplettera med
Framöver vill vi nog komplettera med några fler blåbärstry, gärna med stora bär. Tror nog vi vill ha fler nötträd, gärna äkta kastanj, fler äppleträd och storfruktiga hassel osv. Även mer månadssmultron som kan växa överallt som kantväxt, marktäckare med mera.
Vädret ställde nog till det för grönsakerna
Även i år blev det mycket tomater. Gick riktigt bra i tunneln men sämre på friland. Tror vädret ställde till det en del med varmt och torrt i juni och sen skapligt fuktigt och ostabilt. Lök, purjolök och vitlök gick bra även om de alla kunde blivit större. Morötter gick för en gångs skull bra. Det blev snålt med bönor i år, ingen aning om varför men kanske det blöta som bråkade + att någon åt av plantorna så de hade lite svårt att växa till sig. Testade störbönor, blåärt och lokförare bergfält i år, gav bra med frukt! Helt klart något vi får utveckla mer av till nästa år. I tunneln blev det bra med gurkor också, både slanggurkor men även små för inläggning. De funkade även kanon ute och fyra plantor gav riklig skörd så förhoppningsvis klarar vi hela årets inläggningar. De tog slut lite för tidigt förra året. Paprika blev det massor av i tunneln men som med tomater sämre ute. I övrigt så fick vi fina rödbetor och så massa gröna blad såklart; nyazeeländsk spenat, syror, rankspenat, portulak med mera.
Svampåret
Vi har egentligen inte letat svamp så mycket men samtidigt har det blivit en del plockat. Nån näve här och där efter en runda på tomten. Nån näve till på en promenad osv. Blir lite av det, nästan bara gula kantareller. Det var ganska gott om Trattkantareller på ett ställe som vi passerar nästan dagligen på våra promenader men vi tänkte att vi tar det sen och så kom det en torrperiod i september och då försvann de snabbt,.







