Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hilleberg Anjan och Rogen – nya lätta tält

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Hilleberg Rogen - nytt tält från Hilleberg
Hilleberg Rogen – nytt tält från Hilleberg

På den stora outdoormässan i Friedrichshafen härom veckan premiärvisade Hilleberg lite nyheter. Bland annat tresäsongerstält. Hilleberg har tidigare endast haft fyrsäsongerstält och varit noga med det. Men nu kommer även de med träsäsongerstält.

Det kommer ett tunneltält som heter Anjan i två storlekar, för två respektive tre personer samt ett kupoltält för två personer; Rogen. På de nya tälten går inte yttertälten ända ner till marken och man får därför bra ventilation det hållet. Rogen har två korsade bågar och en liten extra kort båge. Lite likt Exped Venus II UL utseendemässigt fast Rogens långa bågar är alltså korsade.

Dessutom får de nya tälten en ny ännu tunnare väv som Hilleberg kallar för Kerlon 1000. Spännande, tror nog Rogen kan vara klart lämpligt som kajaktält framförallt på sommaren. Inte helt fristående som Allak, Staika, Soulo men självstagande och kräver ett par pinnar/stenar för att spänna ut absiderna. Intressant att se hur pass ”prasslig” den nya väven är, jag tycker redan deras nuvarande tunna väv är väl prasslig i vind.

Mer info hos www.hilleberg.se

För egen del har vi precis rensat lite i tältsamlingen och funderar fortfarande på vettig tältuppsättning. Så här kanske:

 • Varsin bivackpåse (har en här, tips önskas på en till, under kilot ska den väga, helst tex-material, helst en båge)
 • Hilleberg Nallo 2 som vandring, promenad och cykeltält
 • Hilleberg Rogen eller motsvarande som riktigt lätt kajaktält
 • Hilleberg Staika eller Hilleberg Tarra som åretruntpaddeltält
 • Vintertält och/eller gottomplatstält. Här är vi inte riktigt klara. Saivo åker nog ut nu. Nya Saivot kan vara ett alternativ eller kanske ett tunneltält i GT-version? Nya Saitaris är för stort annars är den tanken väldigt god tycker vi. Men det kan bli ett Nallo 3GT igen.

Läs lite allmänt om de tält vi haft och använt.

8 svar på ”Hilleberg Anjan och Rogen – nya lätta tält”

 1. Hej,
  Är ny inom paddling och tältande och har hittills använt ett tält som jag lånat av en kompis. Tror det kostade under en femhundring. Har fungerat bra när det regnat lite men vid rejäla skurar kommer det in vatten och senast blev sovsäck och kläder lite blöta. Vad ska man välja om man vill ha ett bra tält för mest paddling men kanske även lite vandring?

  Svara
 2. Hej,
  Det är lite av en ”Hur långt är ett snöre”-fråga 😉 Alltså det beror på så himla många olika saker. Vi har skrivit lite mer om tält här https://www.kajak.nu/prylarna/talt/ (ska bara uppdateras lite…) längst ner där finns lite länkar till mer info och lite åsikter om de (flesta) tält vi har och har haft.
  Första frågan är storlek, ska det vara för en eller två eller fler personer. Blir det mycket vandring så är nog prioritering ett låg vikt. I kajaken är inte vikten lika viktig men det är alltid skönt med lättare saker som dessutom tar mindre plats.
  Någon klok person (förvisso i tältbranschen) sa att 5 tält är lagom 🙂 Jag tolkar det som fem per person, men Pia lutar mer åt att det räcker med fem per hushåll 😉
  Vi gillar ju som syns Hilleberg men har haft lite blandade tält av andra märken oxå. Slå en kik på Exped, Bergans och Marmot oxå.
  Men hojta till igen här eller via mail så kan vi försöka råda mer med lite mer info.

  Svara
 3. Köpte ett nusku 2p för några år sedan. Har nog blivit 20-25 kajakövernattningar i det. Tycker det funkar kanonbra. Smidig uppsättning, självstag med gott om utrymme och höjd. På minussidan om man ska vara kinkig är att det saknas regnskydd vid ingången och att det inte är det tystaste tältet. Rekomenderas:-)

  Svara

Lämna ett svar