Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Belysning i husbilen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Stugbilen Winzent har haft lite snålt med belysning. Halvdåliga läslampor bak, ingen läslampa fram och ingen svagare mysbelysning/allmänbelysning. Däremot hyfsat bra ”helljus” över kök och matbord. Vi har använt batterdriven slingbelysning med bollar och det funkar fint som mysbelysning, även haft några solcellsdrivna och det funkar bra på sommaren.

Letade lite efter slingor/bollbelysning som går på 12v men hittade inga fina, de mesta ser ut att komma från nån tråkig inredningstidning typ Grå och Vita Pesten. Batteridrivna 1,5-3v finns det dock gott om, köpt ett par vi gillar på ikea. Beställde en liten elektronikkrets (spänningsomvandlare LM2596) från Amazon som omvandlar 12v till nästan valfri utspänning och satte in i Winzent (ja, även hemma) och så lite bollslingor gjorda för batteridrift på det. I Winzent har vi en slinga i sovrummet och en i vardagsrummet/matplatsen. Blev suveränt och så länge vi har ström i bodelsbatteriet kan vi nu använda dessa och slipper byta småbatterier eller rikta en liten minisolcell mot solen. Kommer nog även ha ett uttag för en slinga utomhus vilket kan vara mysigt då och då. Sen vill vi såklart inte ljusförorena för mycket 🙂 Spänningsomvandlare är ett mycket smidigt sätt, den lilla jag köpte kräver att man löder dit sladdar men det finns att köpa med skruv eller klämfäste för kablar och med inbyggd display för att se spänning och även med inbyggt USB-uttag.

Enkel spänningsomvandlare med lödanslutning
Lyxigare variant med display, usb m.m.

Köpte även nya läslampor bak, blev några enkla. Hade egentligen tänkt läslampor med inbyggt USB-uttag för laddning typ dessa, men så blev det inte. Klart bättre läsljus än i de gamla som vi ändå försökt fräscha upp med nya ledlampor i. Fram blev det en läslampa över bordet/förarstolen samt en spänningsmätare. Över passagerarstolen satte vi ett dubbelt USB-uttag och en kartläsarlampa på lång arm. USB-uttag behövs alltid, både för att ladda prylar men även till en liten usb-fläkt vi brukar använda för att få bort lite kondens på framrutan vid svalare utetemperaturer.

Trevligt med lite mysigare belysning. Ett annat alternativ är led-lister, det går att göra mycket med listerna. Kanske blir led-lister som dimbar allmänbelysning och så led-slingor med bollar för lite mysigare.

USB-uttag hos AliExpress

Lämna ett svar