Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nikon AW-1 vattentät systemkamera – första intrycken

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

nikon-aw1-tang

Vi slog till på en Nikon AW-1 precis innan vi stack iväg på vår utflykt till norge i somras. Använde den lite där och sen har den fått hänga med på några korta utflykter sen dess, lite dräll hemomkring osv. Nikon AW-1 är en vattentät systemkamera, alltså en kamera där man kan byta objektiv. Vattentäta kameror finns det fler stycken men med utbytbara objektiv är det bara Nikon AW-1 än så länge. Vi köpte den med de två vattentäta objektiv som fanns tillgängliga, ett fast 10/2,8 och en zoom 11-27,5/3,5-5,6.

Efter att ha tagit några tusental bilder och färgat ganska många miljoner pixlar tycker vi den känns som ett vettigt köp. Nikon AW-1 är rimligt kvick i både start, fokusering och avtryck. Jämfört med de små gulliga vanliga vattentäta kompakterna är den som regel bra mycket snabbare. Dessutom ger den ett par snäpp bättre teknisk bildkvalitet.

Nikon AW-1 är smidig jämfört med en vanlig systemkamera

Jämfört med en ”vanlig” systemkamera med större sensor, optisk sökare m.m. så känns den lite långsam och det var väl inte så oväntat. Det jag saknar mest är dock ett snabbt och enkelt sätt för förskjutning av programautomatiken vilket man på de flesta andra vanliga kameror gör med ett enkelt snurr på ratt eller vred. Inget jätteproblem, man kan köra på bländarförval men även där är det inte lika enkelt att justera som jag skulle vilja.

De som kommer från kompaktkameravärlden kommer bli superimpade av bilderna, de flesta som kommer från systemkamerorna kommer oxå bli impade av vattentätheten. De värsta fotosnobbarna kanske fortsätter att leta efter bästa teoretiska bilderna på forumen hemma vid datorn 🙂 Tror denna kamera kommer fungera perfekt som dykkamera, kajakkamera, surfkamera, undervattenskamera osv för många som vill ha lite mer än vad kompaktkamerorna erbjuder.

För våra flytvästar med ganska stora fickor är det det fasta objektivet som gäller, lite klumpigt men får med nöd och näppe plats i flytvästfickan. Med zoomen monterad får kameran ligga i fikaluckan, under en däckslina eller hänga runt halsen.

Vår tanke med kameran är att kunna ha den tillgänglig och framme vid paddling men den funkar även perfekt att ha mest som på-land-kamera. Man behöver inte vara rädd för att plocka upp den med blöta och/eller saltiga händer eller vågar lägga den ifrån sig på marken, kajak eller blöta klippor.

Återkommer säkerligen framöver. Ska bli kul att se hur den reagerar på saltvattnet efter ett tags användning.

nikon-aw1

4 svar på ”Nikon AW-1 vattentät systemkamera – första intrycken”

 1. Är rätt nöjd med min också, använder den i o f s mest på land och kör med tvålkoppen i flytvästen. Känns i alla fall stabil o tät, och har inte haft några bekymmer alls. Det ända mecket är mest att Nikon o Canon har så olika gränssnittstänk i displayen – o där föredrar jag Canonen..

  Svara
 2. Hej Erik !
  Jag antar att Nikon endast garanterar vatten- och trycktätheten 15m ???) i sötvatten ,ej i saltvatten ??? Nyfiken på om Du badat mycket med kameran i saltvatten, och Dina erfarenheter av detta !!! Har själv sökt på marknaden efter kameramobil som tål/garanteras i SALTVATTEN .Men det verkar inte finnas ännu. Någon som vet ???

  Svara
 3. Hej! Har inte kollat så noga men det brukar vara sötvatten som gäller när de anger tålighet. Kameran har varit med på våra kajakturer sen i augusti förra året i flytvästficka, under däckslinor och ibland nerpackad, kan väl inte säga att vi använt den mycket men en del i alla fall. Än så länge inga tecken på att den ska rosta sönder. Vill man skydda den extra mycket finns ett separat dykhus som jag antar är mest i plast och betydligt saltvattentåligare än kameran i sig. Nackdelen är klart en klumpigare kamera.
  Vi kör våra mobiler i vattentäta fodral från Lifeproof, det verkar fungerar bra även i saltare vatten.
  Vill man ha helt salttåliga prylar får man nog gå upp en del i pris jämfört med de prylarna vi använder.

  Svara

Lämna ett svar