Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nässelvatten brukar vi fixa till ett par gånger per sommar. Tar ett par rejäla knippen nässlor (och ibland några knippen Vallört), lägger i en tunna med vatten. Sen är det bara att vänta nån vecka eller två. Nässelvattnet är klart när det luktar illa som tusan. Imponerande att vatten och lite växtdelar kan lukta så illa. Vi har som regel en tunna stående hela sommaren som vi bara fyller på med nässlor och vallört och ibland annat grönt. Då och då tömmer vi den om det blir för geggigt.

Vi blandar i en tunna, tror den är på 200 liter, men det fungerar såklart fint att blanda i hinkar, vattenkannor eller vilket kärl som helst. Har du riktigt stora odlingar är kanske badbar eller IBC-tankar en vettig storlek.

Vid användning späder vi det ungefär 1:10, alltså en del nässelvatten plus 10 delar vatten men det är nog inte så kvistigt ibland blir det nog 2-3 delar nässelvatten och resten av vattenkannan rent vatten från slangen.

Fungerar finfint som gödning till det mesta. Vi brukar dock inte vattna på bladgrönsaker, bär eller annat som ska plockas de närmsta veckorna. I princip så gillar alla grönsaker och växter gödning, dock kanske inte blommor och blombuskar behöver det mest då gödningen ger mer tillväxt av det gröna än blommorna.

Kostar dessutom gratis. Perfekt!

Låt en del nässlor växa, de är både snygga och användbara och dessutom värdväxt för den fina Nässelfjärilen. De förmultnade växtdelarna som blir kvar i tunnan eller vatten kannan läggs på komposten eller direkt i landet som täcke.

Läs mer om nässlor och att göda med vatten och nässlor hos odla.nu

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera