Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

När slipper vi köra själva?

 

Att hela fordonsbranschen står för en ganska omfattande omställning tror jag de flesta är ense om. Hur lång tid det tar är det såklart ingen som vet och gissningarna varierar avsevärt.

Dels handlar det om en omställning av drivmedel. Diesel, bensin och annat fossilt ska fasat ut eller i alla fall minskas rejält. Rena elbilar och biogas blir det nog mer och mer, säkert vätgas och bränsleceller också, i en övergångsperiod säkert en hel del hybrider.

Fossilfria zoner
Redan nu börjar en del städer införa dieselförbud i vissa zoner. Läste om några som trodde att det kommer bli förbjudet med fossilbilar överlag i städer inom fem år. Låter tidigt men ibland sker förändringar snabbare än man kan föreställa sig eller tro.

Självkörande
Självkörande bilar är riktigt koolt. Färre olyckor när datorerna styr, bromsar osv. De har ingen dålig dag, inte sovit dåligt, kollar inte sociala medier medan de kör och kan dessutom hela tiden hålla koll på var alla andra bilar är. Om bilen 200m bort upptäcker att det är lite halt kan bilarna bakom få reda på det direkt. Om tio år kanske det är helt förbjudet att själv framföra fordon på allmänna vägnätet? Blir människostyrda bilar enbart på bana och inhägnat område. Med självkörande bilar behöver inte vägnätet byggas ut som det tänks nu, bilarna som hela tiden har koll på varandra kan köras mycket tätare.

Inte äga själv
Om en hög med år när vi inte får köra själva kommer det säkerligen vara mindre attraktivt att äga egen bil och husbil. Bättre att knappa in i appen (eller räcker kanske med att tänka tanken då) när man vill ha bilen, om den behöver vara specialutrustad med takräcke, cykelhållare osv. När den kommer är det bara att kliva in och surfa, läsa, jobba, umgås till man är framme. Dessutom kommer det krävas mycket färre fordon när det inte står två bilar per hushåll som står stilla 23,5 timme per dygn i snitt. De som finns kan användas i princip dygnet runt. Några kommer säkert äga sina egna fordon även framöver typ husbilar osv. Med färre bilar och bilar som används mycket behövs färre parkeringsplatser. Kan göras parker och grönområden i städer som på sikt kommer ge både friskare och gladare människor.

Kul när utvecklingen går framåt 🙂

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

2 svar på ”När slipper vi köra själva?”

    • haha, perfekt! behöver inte ens köra riktiga bilar, datorerna kan tävla i datorn 🙂 Kan vi odla mat på motoranläggningarna.

      Svara

Kommentera