Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

När Skåne försvann

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

När Skåne Försvann är ingen ny bok, den kom ut 1979 och handlar om det rejäla snökaos som drabbade södra delarna av Skåne under vintern 1979.

Jag hittade den igen när jag sökte efter snökaos Skåne för några veckor sedan. Nuförtiden kallas det snökaos så fort det kommit snö här i Skåne 🙂

Själv kommer jag inte ihåg något av detta, bodde själv inte i Skåne då. Värst drabbades södra Skåne 1979. Hela byar försvann i princip under snön och bandvagnar samt helikoptrar fick hjälpa folk. Läskigt men samtidigt imponerande när naturen ryter till.

När jag la ut en bild på boken på Facebook/Instagram så var det några i flödet som blivit räddade från fastkörda bussar med helikopter och någon som satt på Länstyrelsen och samordnade räddningsaktiviteter. Världen, eller i alla fall Skåne, är liten.

Boken är gjord av Torbjörn Andersson, Lars Fredell och Per Lindström. Jag jobbade en kort tid med Per Lindström på Aktuell Fotografi 1989/1990 där han då var chefredaktör. Träffade sen både honom och Torbjörn då och då när vi drev tidningen Fotografi.

Torbjörn Andersson var en mycket duktig pressfotograf, mest känd för sina bilder från Himmelska fridens torg.

När Skåne försvann innehåller många fina bilder. Trycket från 1979 är inte så bra men ändå klart sevärda. Intressant med lite balans när man läser om nutida snökaos om inte annat 🙂

Boken kan ibland hittas hos Bokbörsen

2 svar på ”När Skåne försvann”

Lämna ett svar