Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mindre tillrättalagt ger mer upplevelse

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Lyssnade på någon som sa

Mindre tillrättalagt ger mer upplevelse

Ligger mycket i det. Att det i många fall upplevs och ger mer upplevelse när saker, upplevelser, resor och annat är mindre tillrättalagt tror jag stämmer ganska bra. Inte alltid såklart men ofta.

Stjärnhimmel vs spottar eller lysrör i taket

Att ligga direkt på en solvarm klippa, äng eller strand och titta på solnedgången eller stjärnorna ger för de flesta mycket mer upplevelse än att ligga inomhus på ett låtsaslyxigt hotell med bara fem ynka stjärnor (och spottar i taket). Tyvärr så är det många fler som strävar efter den mjuka hotellsängen än upplevelsen ute och aldrig har eller kommer att uppleva en riktigt fin stjärnhimmel. Sen kan det vara skönt att hotellsova eller sängsova överlag men att det är en upplevelse av rang i sig är nog tveksamt 🙂

Sen är det såklart inom vissa gränser. De flesta tycker nog det är mysigare att cykla på en smal stig i skogen än på en grusväg och grusvägen ger mer upplevelse och är roligare än asfalten. Men cykla omkring rätt ute i obanad snårig skog/terräng skogen är det rätt så få som föredrar  😉

Att många upplever att det ger mer upplevelse när saker inte är så tillrättalagt är väl egentligen inte så konstigt. Fast det är ganska märkligt att vi ändå kämpar så hårt för att mycket ska vara mer tillrättalagt och bekvämt. Nog för att vi är lata av naturen men det är synd när det går ut över upplevelserna, leken osv. 

De flesta som varit på ett vinterfjäll tycker nog det är mer upplevelse att pulsa fram med ett par lite bredare turskidor eller snöskor bland snötyngda träd i terrängen än att glida fram i spåren eller på en stakmaskin på gymmet. Att glida ner i obanad snö på utförsskidor jämfört med i pisten ger för de flesta mer upplevelse trots att det inte är lika enkelt.

De flesta klättrare berättar oftare om fantastiska klätterupplevelser på ett berg ute i naturen mer än inne på klätterväggen.

Visst kan det ge bra träning att sitta och paddla i en paddelmaskin men de flesta ger nog utepaddlandet lite mer poäng på upplevelseskalan.

Visst är det mysigt att sitta vid en gaseldad mysbrasa på ett trädäck i förorten men en riktigt eld i naturen tror jag det flesta anser vara mer upplevelse.

De är inte ofta ryttare berättar hur otroligt coolt det var att rida runt runt i en upplyst paddock på platt grus. Vanligare att det lyser i ögonen när de berättar om den smala stigen i skogen, pannlampsridandet under månskenet osv.

De flesta paddlare upplever mer vid en tur i skärgården än i den lokala trädgårdsdammen. En övernattning på en ö i skärgården ger mer upplevelse än på gräsmattan eller campingen.

Båtägare hamnar gärna på en båtparkering vid en betongpir i hamnen men det är vid klippan i naturen man får de fina upplevelserna. Oftare någon får lyster i ögonen när de berättar om seglingen i tät skärgård än när de berättar om hur fint servicehuset var bredvid betongpiren.

Husbilister likaså, det snackas om fantastiska fricampingupplevelser och mer sällan om gräsmattan på campingen även om det är där de flesta är.

Att bada i eller vid ett vattenfall eller en naturlig oändlighetspool är som regel mer upplevelse än poolen, spabadet eller liknande.

Och så vidare

Spana norrsken genom glas eller i naturen

För inte alls länge sen såg jag någon i flödet som la ut en norrskensbild. Man kunde definitivt ana norrskenet. Tagen från en inglasad balkong/terass där de stod i hotellets morgonrockar och såg ut över en upplyst stad/by. Definitivt en fin upplevelse att se norrsken på det viset. Fast om de hade tagit sig några hundra meter till utkanten av den belysta byn hade upplevelsen blivit avsevärt större då norrskenet synts på riktigt. Liknande exempel finns det massor av.

Några av våra bästa matupplevelser har varit under enkla förhållanden. Nu är väl mat som mycket annat en kombo av mat & sällskap. Ett stort gäng runt en stekhäll på en ö en bra bit ut i skärgården. Nykokta kräftor hämtade i spannar käkas på ett vandrarhem med snötäckt skärgård utanför. Påskbuffé i gräset på en fin ö i skärgården osv. Finns massa exempel där maten var god och tillochmed fantastisk där maten lagats och glufsats under enkla förhållanden. Klart att det kan var god och fin mat under mer tillrättalagda förhållanden men mer upplevelse är nog tveksamt 🙂

Oftare det enkla man kommer ihåg

Vad kommer man ihåg och pratar om efter x år?  Det här är också intressant. Det är sällan det berättas om lyxhotellet, hotellsängen, den lyxiga stereon eller bilen eller vad man nu tokshoppat för 1, 2, 10 eller 50 år sedan. Ofta är det någon form av ganska enkel upplevelse.

Typ som; När vi bodde trångt i husvagnen/stugan/rummet på besök hos släkten, när två familjer trängdes på 20 kvadrat i fjällen och vi lekte och åkte skidor hela tiden. När jag fångade den där aborren på metspöet. Kommer ni ihåg när musen sprang över ansiktet i tältet eller när vi grillade pinnbröd i trettio minusgrader på isen…. Osv.

Upplev mer. Enklare.

Lämna ett svar