Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Midsommar i St Anna

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

S:t Anna skärgård, 20-27 juni. 20/6 Jag & Pia gick upp i tid (mittinatten) på midsommarafton, vädret var riktigt trist i Skåne; regn och kuling, lastade kajakerna och körde mot Tyrislöt, vi anlände strax innan klockan 9. Det blåste inte lika mycket på denna sidan av sverige, men det kom ett lätt regn när vi packade kajakerna vilket gjorde att packningen gick fort. Vi paddlade ut, mellan Lökö och Missjö och norr om Örholmen för att landa på Ö Örholmens södra del där vi slog läger, solen tittade fram emellanåt och det var riktigt varmt och skönt.
Ett par timmar senare dök Stefan, Camilla, Elisabeth och Mattias från Linköping upp, de hade utgått från Mon. Ytterligare ett par timmar senare kom Henrik & Pia L från Stockholm och hela truppen var samlad.
Vädret var inte vidare stabilt så vi spände upp presenningar så vi kunde sitta torrt och umgås och spisa vår midsommarmat. Jag tog en kort tur runt Örholmarna på eftermiddan, då blåste det ganska rejält från nordväst. 10km.

21/6 Några av oss tog en tur in till Tyrislöt och hämtade nåt kvarglömt i en av bilarna, tog en kopp kaffe och en glass och paddlade ut igen medan några andra slappade på Örholmen.

På eftermiddan tog jag en tur ner mot Kupan och plockade geogömman Kupaklint och paddlade därefter norröver en sväng för att sen återvända till de andra. På kvällskvisten hade vinden lagt sig totalt och vi tog en tur runt ön på spegelblankt vatten och med underbara färger när solen var på väg ner. 25km

22/6 Linköpingsborna skulle ge sig av hemåt idag, vi andra paddlade öster om Kupan, via Skogsbirkskär, St Gråskär mot Harstena, lunchade på Harstenas östra spets (Flisö). Vädret var soligt och vinden svag. Efter lunchen tog vi en sväng runt Birkskär, gick söder om Harstena och igenom sundet vid Harstena by och landade för natten på St Tallskär.

Jag skickade iväg ett SMS till Ravn Hamberg som håller på att paddla det Blå Bandet med hopp om att han skulle passera oss under veckan. Efter ett tag ringde Ravn och meddelade att han var i Västervik, vi bestämde träff ett par kilometer nordväst om Häradsskär dagen efter (50km för honom att paddla och 1/3-del för oss ;-)). 19km

23/6 Vi kom inte iväg förrän sent, solen sken och vinden kom från sydost, vi lunchade på Gubbö och när vi kom fram till ”Hålön” (vet inte vad den heter, men det ser ut som en ö med ett hål i; en liten sjö) så stod Ravn redan där. Han hade startat vid 7-snåret och tagit det ganska lugnt, men tyckte det var helt ok med bara en ”halvdag” i kajaken!
Vi hade en trevlig kväll och det var mycket trevligt att träffa Ravn. Ravns tanke är att fortsätta med det finska Blåvita bandet när han klarat av det svenska och sen paddla tillbaka till Sverige via Åland. Klarar han både det svenska och finska bandet så är han den första som paddlat både det svenska, finska och danska bandet. Det danska paddlade han förra året och är 1 av 2 (han paddlade det tillsammans med sin tjej) som hittills genomfört det. 17km

24/6 Ravn tänkte sticka iväg vid 7-tiden om vädret var ok, men vid 7 regnade det ordentligt och Ravn var inte sugen på att starta. Vi låg kvar i tälten ett tag, men sen satte vi upp en presenning så vi kunde sitta ”ute”. Frampå eftermiddagen kom solen fram och Ravn gav sig iväg, han hade ju en bit kvar 😉 När vi träffade honom hade han varit ute i 21 dagar och paddlat cirka 1000km.

Jag, Pia F och Henrik tog en sväng runt Häradsskär och var iland vid fyren och plockade geogömman Häradsskär (fast fyren ligger egentligen på Stångskär). Utanför Häradsskär gick det ganska rejäl dyning och var riktigt kul. 12km

25/6 Jag & Pia F stack iväg lite tidigare än Henrik & Pia L, det blåste från nordost så vi valde att hålla oss hyfsat i lä och gick uppåt väster om Fångö och Morsholmen, lunchade på Gröholmen och sen vidare in i det smala sundet på insidan av Södra Finnö. Vi hittade en lägerplats på Grytsholmen och SMS:ade den till Henrik & Pia L. Själva fortsatte vi österut, vinden hade avtagit och havet låg som en spegel och vi landade på Små Viskären för natten. 32km.

26/6 Lite trötta i kropparna, paddlade vi i strålande solsken och i stort sett ingen vind omkring bland öarna norr och öster om Missjö. Lunch blev det på Kupan. Läger för natten blev det på Miniörholmen. 23km.

Lämna ett svar