Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mer och mer ineffektiva liv

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

I företagsvärlden pratas det väldigt mycket (typ hela tiden) om att effektivisera. Inte så konstigt egentligen, varför göra saker ineffektivt och/eller mer kostsamt om det inte tillför något? Ibland verkar dock effektiviseringen gå till överdrift och det går ut över funktion, personal och tjänster.

När det gäller våra privata liv och konsumtion går det däremot mot att många gör det mesta mer och mer ineffektivt. Man skaffar sig mer och mer prylar, större och större prylar och det mesta av det används mindre och mindre.

Boendet

De flesta lägger mycket slantar på boendet och vi har väl aldrig haft så välrenoverade boenden, hus, fritidshus och lägenheter eller så mycket yta per person. Och vi har nog aldrig tillbringat så lite tid hemma som nu (förutom senaste åren i coronatider). Imponerande. Är väl en kombination av låga räntor, att man får avdrag för tokrenovering, skötsel med mera och att vi intalar oss att det är bättre någon annanstans och alltid längtar bort samt att större och mer alltid är bättre. Även om de flesta tror att man nästan alltid tjänar pengar på boendet så är det väl ändå så att för de allra, allra flesta är boendet en stor kostnad. Nästan alla tar under två kvadratmeter yta när man ligger ner men många har över femtio kvadratmeter per person i boyta… Dessutom verkar många längta efter ännu större och mer yta (och volym) hela tiden…

Det tokrenoveras och byggs till, helst à la grå och vita pesten. Klart man måste ha ett extra rum eller två. Extra stort trädäck, det och det rummet, tapeten, golvet är inte riktigt vi så det gör vi om, vi måste ha ett allrum till och så vidare. Ett uterum i varje väderstreck, ett trädäck i varje väderstreck och ett par balkonger som aldrig använts måste vi ha. Räntan är (har varit) låg så när vi renoverat ett rum får banken omvärdera så vi kan låna mer.

När man sen inte är på jobbet åker man iväg på aktiviteter eller resor så rätt lite tid tillbringas hemma i vaket tillstånd.

Laga & äta & köpa mat

Det har aldrig funnits så påkostade och nytokrenoverade kök, ljusa & fräscha och sterila så att de ser ut som vilken skolbespisning eller slakthus som helst. Samtidigt verkar det som om det köps mer och mer färdigmat, görs mer och mer restaurangbesök. Dessutom produceras och säljs det fler och fler kokböcker och matlagningsprogram. Dessutom verkar matsvinnet ha ökat i de flesta led och det sägs att var femte matkasse som bärs hem slängs.

Färdiga matkassar är också ett intressant fenomen. Kan såklart vara supersmidigt men ofta onödigt kostsamt och dessutom en rackarns massa onödiga småförpackningar och transporter som är klart tveksamma.

Någon skrev ”Aldrig förr har så många värmt så mycket micromat i så nyrenoverade kök för att sedan titta på så många matlagningsprogram på TV”. Ligger mycket i det.

Näring

Vissa verkar tro att de behöver äta enligt någon ny modediet eller massa blandade kostsamma tillskott för att få i sig näring, vitaminer & mineraler för det har de läst på sociala medier eller hört kring fikabordet. Såklart att en del av oss behöver ta tillskott och tillochmed mediciner men för de allra allra flesta räcker det oftast med att äta vanlig och helst varierad mat. Precis som med mycket är det lätt att fastna i nån detalj (specialdiet osv.) istället för att se helheten.

Bilar/Transport

Det här är en kategori som är lite rolig men framförallt ännu mer sorglig. För många är bilen så himla ”viktig”. För många inte bara som transportmedel utan som statussymbol, förlängare, förstorare osv och då får det kosta precis hur mycket som helst. Men det kostar ju bara xxxx:- per månad/mil/vecka osv. Jovisst.  I sverige körs en vanlig bil i snitt 1200 mil per år. I rimlig takt är det en knapp halvtimme per dag, resterande tid står den still. Imponerande slöseri med båda slantar, material och ytor och för väldigt många den största eller näst största kostnaden efter boendet. Här får vi verkligen hoppas att självkörande bilar förändrar spelplanen ordentligt. Just att ha en kostsam bil parkerad verkar i första hand vara ett gubbintresse.

Dessutom blir bilarna bara större och större och så är det ändå fler och fler resor där bara en person åt gången transporterar sig i bilen…. Förutom att det är ineffektivt med större och tyngre bilar sliter dessa mer på vägar är sämre för mindre bilar att krocka med, släpper ut mer koldioxid och förenar luften mer osv. Bilen räknas som en frihetssymbol men för de flesta gör den att man fastnar ännu hårdare i ekorrhjulet, jobbhetsen och måste-jobbandet. Tydligen är mer än hälften av alla bilresor korta och därmed cyklingsbara. Som någon skrev ”det är lika tråkigt att pendla i en femmiljonersbil som en femtusenkronors”…

Rörelse

Det har aldrig sålts så mycket sport och träningsprylar, joggingskor, gymkort, aktivitetsklockor, och ändå blir vi bara i sämre och sämre form och dessutom rundare och rundare. Mer än hälften av oss har så dålig kondition så att det kan komma att påverka vår hälsa och detsamma gäller vikten. Många överskattar hur mycket man tränar och underskattar hur mycket man äter. Det har nog heller aldrig pratats så mycket träning. Många i min gubbålder vill gärna prata om hur mycket de tränar och träningsshoppar men de verkar inte så tränade… Vardagsrörelsen köper vi tjänster eller prylar för att slippa trots att vi behöver röra på oss på alla vis.

Mest prylar som inte används vinner

Så känns det ofta. Det letas mer och mer prylar inom alla möjliga områden. Egentligen är väl minst prylar som används mest ett mer vettigt och rimligt mål. Inte bara för den privata plånboken och livet utan även för klimatet, klotet, framtiden och allting i allmänhet.

Hemhjälp

Kan mycket väl förstå att det är gött att få lite hjälp med städning med mera, speciellt för de som verkligen behöver det. Fast det är allt vanligare bland de som inte behöver det och i många fall är det ofta så att två personer per hushåll tar varsin 1-2-3 tons bil och kör iväg till jobbet eller för att fika utanför gymmet. Samtidigt kör 1-2 personer från andra hållet till hushållet (ofta i lite mindre tunga & kostsamma bilar) och städar. Tveksam effektivitet 🙂 Kanske bättre att skaffa sig ett boende man klarar av att hantera? Blir liksom lite väl mycket Spara tid för att vaska den.

Alla nöjen och aktiviteter måste kosta

Många har fått för sig att alla aktiviteter måste kosta och enbart ske på/i iordningsställda platser och gärna långt hemifrån. Ske på lokal avsedd enbart för detta och att det inte går att göra något utan speciella kläder och utrustning. I väldigt många fall läggs det mer tid på att planera och ta sig till/från blandade aktiviteter än vad man ägnar tid till själva aktiviteten. Nån skrev ”flytta till ett ställe där fritid inte kostar något” ligger mycket i det.

Förvaring nånannanstans

Förutom våra gigantiska förråd och garage och förvaring i och kring hemmet har förvaring någon annanstans vuxit upp de senast tio åren. Lägg det du inte vill ha hemma i ett förråd nån annanstans… Det du inte vill se nu vill du troligtvis inte se senare heller 🙂

Alltid arbeta och göra saker på annan plats

De flesta av oss behöver jobba för att få ihop lite slantar till mat, boende, prylar, ja livet överlag. Fler och fler pendlar mer och mer verkar det som. Även om många jobbar och bor på plats A och plats B är det många som bor i A och pendlar till B och vice versa. Det kan såklart vara så att det inte går att hitta arbete nära bostaden eller bostad nära arbetet men ofta går det nog om man vill. Dessutom är väl just pendlingstid tid som de flesta tycker är bland den sämsta tiden. Sen är det inte ju inte bara transporter till arbetet som det läggs tokigt med tid på, de flesta aktiviteter görs nån annanstans än i eller kring det stajlade hemmet.

Umgänge

Eftersom vi jobbar så mycket, har egna aktiviteter och alltid fullt upp och ont om tid hinner vi inte umgås med de man vill. Många par/livskamrater/familjer ses bara i dörren. Många föräldrar hinner inte umgås med sina barn, föräldrar eller livskamrater för de ”måste” jobba lite till för att shoppa mer prylar, umgås tänker man att man ska göra sen…. Bristen på att vara tillsammans försöker man kompensera med att köpa fler och mer kostsamma prylar till varandra (och gärna berätta om det på sociala medier eller släktträffen). Tragiskt.

Alla ska ha nästan allt

Förutom ovan så är det lite märkligt att vi vill ha nästan allt var och en. Vi skaffar prylar som tusan och det mesta används inte. Läste nånstans att en normal skruvdragare används en kvart under sin livstid. Klädesplagg används i snitt sju gånger. De flesta fordon står som sagt var stilla mer än 23 timmar per dygn. I de stugområden som vi passerar nästan dagligen är det nog endast (max) 20-30% av fritidshusen som används frekvent. I de småbåtshamnar vi passerat och passerar är det nog max fem till tio procent av båtarna som används ofta. När vi är på fjällsemester brukar vi tycka det är läskigt många stugor och lägenheter som är tomma. Själva har vi kajaker & friluftsprylar som inte används så frekvent men det mesta har i alla fall använts relativt mycket. Förhoppningsvis kommer delningstjänster göra detta effektivare och det är redan på gång, men sen måste vi kunna släppa lite på den egna ”friheten” som det innebär att ha alla prylar själv. Friheten inom citationstecken för i de flesta fall gör jagandet och ägandet av alla prylarna att friheten begränsas mer.

Använd din tid! Fundera mer på vad du vill använda tiden till.

Lämna ett svar