Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Necky Chatham 16 och Skim Dex i blekinge

Pia i Skim Dex

Jag och Pia stack till Blekinge i fredags, utan kajaker. Vi tänkte oss en helg med nya bekantskaper på kajakfronten.

Necky chatham 16 vid bockö

Den ena hade vi förvisso testat kort innan på Stockenträffen för några år sen; Skim Dex som vi då gillade, men som sagt bara testat kort runda innan. Den andra var en kajak som vi tyckte såg okej ut på bild och specifikationer (lite väl bred kanske), en Necky Chatham 16. Chatham finns i tre versioner en 16, en 17 och en 18 fot, men eftersom vi redan har ett par stora havskajaker tänkte vi kika på de lite kortare och kanske mindre. Men Chatham 17 och 18 kan kanske vara intressanta om man vill ha lite längre båt.

Fin lägerplats på Bockö

Vi lånade kajakerna av KajakSyd och Göran mötte oss och skickade även med en krokig Wernerpaddel ut. Riktigt varmt och skönt, vi paddlade först lite västerut runt Sjöö, och sen ut och rundade Tärnö, vidare norrut och landade på Bockö för natten, var länge sen vi sov där. En fin ö. Blev en fin kväll med grann solnedgång.

får på Bockö

Lördagsmorgonen blev lång och slö, promenad runt ön och lite kaffe till innan vi till sist kom i kajakerna, paddlade bort mot Allböle och sen Tjärö, lunch precis innanför Allböle udde på tillbakavägen. Svalt och regnigt innan lunchen, men uppehåll under tiden.

På promenad

Lunch vid Allböle

Aningen skumantydan vid Allböle, men inte mycket. Sen en runda runt Furö, Ö Bökö och Ekö innan vi återigen landade på Bockö där tältet och prylarna fanns kvar. Nu sprack vädret upp igen och det blev riktigt fint, jag blev lite rollsugen och snurrade några varv, det var riktigt svalt om ansiktet..

Pia i lite skum vid Allböle

Mårten och Linda kom ut en runda, jättetrevligt, vi satt och tjatade i det fina vädret som helt plötsligt blev störtregn, men vi fick plats allihop inne i tältet. De drog sig hemåt igen när det började mörkna och då hade även vädret rättat till sig och vi satt ute ett tag och spanade på stjärnorna innan vi kröp in i tältet och ner i säckarna.

Mårten o Linda

Söndagsmorgonen var ganska sval, men rätt skönt väder ändå, blåste en del från väst men i lä var det gott med frukost. Vi paddlade i stort sett raka vägen in, hade lite att dona med hemomkring oxå.

Kajakerna då?
Necky Chatham kändes inte som nån kioskvältare för oss direkt, stabil, lättsvängd men trög. Den av oss som paddlade den hade problem att hänga med Dexen. Dessutom väldigt ”skvättig” trots endast små vågor plaskade det mycket och ofta. Blir nog ingen sån i samlingen.

Skim Dex gillar vi båda. Pia är van vid liten sittbrunn men jag har bara paddlat det några gånger. Jag tycker det är gött när man väl sitter där, fast det är pyssligt att ta sig i och ur (en vanesak, jag vet). Den är lättsvängd och lättmanövrerad och man har bra kontakt och vi sitter båda bra i den, dessutom ser den rätt liten och smäcker ut tycker vi. Nu har vi ju inte testat den jättemycket, men en del både med och utan packning, dock inte i nån större sjö ännu. Kanske ska peta in en sån i samlingen.. som extrakajak, dagsturskajak, lekkajak… kanske.

roll

Och den krokiga Wernerpaddeln (Kalliste) kändes inte dum, lätt och med väldigt skönt skaft. Krokigheten vetihundan om vi är så impade av, märker ingen större skillnad. Sist jag provade krokskaft tyckte jag det kändes ok och nu funkade det ju bra, men är det bättre egentligen? Eller är det bara för att det ska se koolare ut? 😉 Bladen på Kalliste är ganska böjda, vet inte om det var det eller nåt annat som gjorde att vi tyckte vi fick lite sämre utdelning på styrtag… Men en svart Wernerpaddel med rakt skaft och kanske lite ”rakare” blad och så gärna med förlängningsbar delningshylsa, då kan vi nog inte hålla oss längre.

Slängde ut ett mail på maillistan kajaktur dan innan för att försöka få med nån ut, men det gick dåligt.

Det blev inga långa sträckor denna helgen, 15+17+5 km fick vi ihop…

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

5 svar på ”Necky Chatham 16 och Skim Dex i blekinge”

 1. Hej!
  Kanon fina bilder som vanligt.

  ”Kanske ska peta in en sån i samlingen.. som extrakajak, dagsturskajak, lekkajak… kanske.”

  Varför inte bara peta in en för att samlingen skall bli större!!
  Och Wernerpaddel borde gå att ordna i orange 😉
  // Björn S

 2. Det blev ju riktigt mysigt med 4 pers i ett 2-mannatält och med fullt regnsmatter mot tältduken. Kul att ni gillar Dexen, den har ju varit min favvokajak rätt länge nu och det är ca ett år sedan Linda köpte sin. Numera finns den ju även med stora sittbrunnen (samma brunn som Distance) men den sitter jag sämre i för vingarna tar en del av utrymmet i brunnen. Vad gäller Chatham kan jag bara instämma, det är en kul kajak att rockhoppa med, tålig och lättmanövrerad och även lättrollad, men inget för långpaddling och det är inte bara för att den är gul som vi kallar den bananen…, hitta lite skum och vips så har du en skumbanan.

  /Mårten

 3. Jo, samla kan ju vara kul. Fast vi får nog se till att använda det vi har.

  Vi har redan en orange Werner, fast inte så där superlätt.

 4. Ja, visst var det mysigt, och kul att ses!
  Skumbanan tänkte jag inte på, då platsar den när det är dags för SkumGodisAkademin 😀

 5. Tjena!

  FIna bilder. Tur att ni tog det lite lugnt och laddade. Det blir nog lite mer fart till helgen:)

  Vi syns på fredag!

  /ps

Kommentarer är stängda.