Vi skaffade en mattork eller torkugn eller torkapparat eller heter det svamptork för 15-talet år sedan. Det blev en Stöckli torkugn. De verkar se likadana ut idag 🙂
Vi köpte Stöckli för den verkade rimligt bra, den har runda plastollor, den har termostat för temperaturen och den har timer för tiden. Det tyckte vi räckte, och räcker, gott och väl.
Så här 15 år senare snurrar den fortfarande på, den har fått torka frukt, bär, köttfärssås, färdiga rätter med pasta+sås, svamp, nån fuktskadad kamera, grönsaker i de flesta former, bärremmar osv… det mesta som vi kunnat komma på att det går att torka helt enkelt. Från början var det mesta vi torkade mat för friluftsbruk, för att kunna få hållbar mat med på lite längre utflykter. Numera torkar vi mest för lång hållbarhet, på höstarna blir det mycket äppelskivor i torken, riktigt gott som snacks eller på gröten/filen/yoghurten.
Idag ser jag att den går att köpa med ollor där nätet är i metall istället, det kan kanske vara lättare att hålla rent men å andra sidan ser våra i plast rätt okej ut efter skapligt flitig användning i alla fall. Vi kör ollorna i diskmaskinen då och då vilket gör att de hållt sig fräscha. För att torka riktigt blöta/rinniga saker brukar vi använda bakplåtspapper eller liknande, finns även speciella dukar för detta ändamål.
I Stöcklin och många andra sitter värmaren och fläkten underst, det innebär att mest värme får understa lagret och mest fukt från de undre lagren får det översta lagret. Vi brukar flytta runt ollorna efterhand och vi tycker det har fungerat bra. Har inte märkt att någon av de övre ollorna tagit smak eller lukt av de undre. Ska man torka supermegajättemycket kan en tork där fläkt och värmare sitter i bakkant vara ett alternativ. De kostar lite mer men det är på sikt ändå försumbart och då får alla ollorna samma värme.
Köp en tork och torka mera!
Det finns ett flertal torkapparater på marknaden, störst utbud har nog www.friluftsmeny.se men även Tretti.se har torkar från en femhundring till en femtusing!