Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Visst är det trevligt med ljud då och då men att uppleva ordentlig tystnad är i många fall helt underbart och dessutom ovanligare och ovanligare. 

Precis som att det är skönt att kunna välja hur ljust man vill ha det är det grymt skönt att kunna välja hur mycket ljud det ska vara runtomkring.

Att vara ute i naturen en bit från civilisationen är riktigt skönt. (Läs om ljusföroreningar). Ljud överlag har inte samma räckvidd som ljus så det är lite lättare att hitta tysta platser än sådana som ej är ljusförorenade.

Vistas man i närheten av andra är det nästan alltid ljud antingen mänskliga eller av blandade typer av maskiner. I bebyggda trakter blir det mer och mer oljud. Fler och fler gnisslande värmepumpar & ventilationsanläggningar, fler och fler pipande larm, fler och fler skällande hundar, musik, bilar osv.. synd.

Att vara i tysta miljöer tycker vi är supergott och tror många tycker detsamma. Säkert bra för knoppen också att kunna koppla av helt från yttre faktorer.

De flesta har lättare för naturliga ljud jämfört med onaturliga. Göttigare att lyssna på en porlande bäck och en kvittrande fågel än en gnisslande ventilationsanläggning eller surrande fläkt i datorn. Även om man tycker det är skapligt tyst omkring sig på t.ex. ett kontor blir man förvånad om strömmen går och man upptäcker hur tyst det verkligen kan vara.

Tystnadskarta?

Har inte hittat någon tystnadskarta likt de som finns för att hitta mörker & ljusföroreningar. Det kanske finns någonstans eller kommer framöver nu när vi har mer och mer prylar med och på oss som kan mäta och kommunicera/publicera mätdata enkelt.

Tydligen börjar tystnadsturism bli lite mer populärt i vissa kretsar.

Tror de flesta skulle må bra av att då och då ha det helt tyst omkring sig. Kan nog få både kropp och tankar på bättre humör.

Har flera bekanta som bor i vanliga villaområden där det tidigare varit rimligt tyst som tycker det är mycket tråkigt med alla nya ljud. Fler och fler gnisslande prylar till både hus, pooler, garage och vedboden. Högtalare i var och varannan hörna som spelar högt (och ofta/ibland dåligt) för att överrösta grannarnas. Många har 4-6 grannar runt sig i ett vanligt villaområde och då finns det som regel 4-6 gnisslande och ibland pipande robotgräsklippare, värmepumpar, poolpumpar, markismotororer med mera.

Bullerskador

När man pratar om bullerskador tänker vi nog i de flesta fall på skador av höga ljudnivåer. På sikt är det nog inte är så jättebra för kroppar & knoppar med ständigt låga ljud eller lågfrekventa ljud heller.

Man vänjer sig vid oljud

Precis som med mycket annat vänjer man sig även vid ljud, oljud, ljudföroreningar osv. För ganska många år sedan hade jag en kollega som under flera år bott i ett gammalt stationshus längs med södra stambanan. Det lät som tusan och huset och sängen skakade när tågen passerade, vilket de gjorde ganska ofta. De sov dock sött efter ett tag och tänkte inte så mycket på det. När det kom ett tåg fick man pausa samtal osv.

Likadant är det nu. När man bor och/eller jobbar i ljudliga miljöer hör man inte ljuden och uppfattar det som tyst. Tänkt på det vid ett par tillfällen på sistone när vi varit på besök i vanliga villakvarter. Jag störde mig på en robotklippare som gick runt och smågnällde och sen på en eller flera av grannarnas robotklippare som fastnat och pep. Trots att det var sommarvärme var det nån eller flera värmepumpar som gnisslade. På ett ställe var det relativt frekvent med ganska stora och lågt flygande plan som gjorde att man i princip fick pausa samtal.

Tyst hemomkring

Där vi bor är det oftast både tyst och mörkt om vi inte för oväsen själva eller tänder ljusen själva. När man är ute i skog, skärgård eller på andra utflykter går det oftast att hitta tysta miljöer. Sen är det säkert olika vad som upplevs som tyst. Bor man i en stadskärna kan det kännas tyst trots att det alltid hörs surr/sorl från lite blandade källor. Bor man långt ut i vildmarken kan kanske en snigels släpande över marken höras.

När vi sov ute under bar himmel i slutet av januari ett år var det verkligen helt stilla. Det var så tyst att vi kunde höra riktigt riktigt små och tunna snöflingor som landade på sovsäckarnas yttertyg, så himla gött.

Mer tystnad till folket och till djuren.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

8 svar på ”Ljudföroreningar”

  1. Superviktigt… Som ljudkänslig och stillhetssökande människa älskar jag tystnaden. Jobbar i öppet kontroslandskap, bor i villaområde med polishelikoptern ovanför oss varje dag. Tystnaden är en lyx – tyvärr.

    Svara
  2. Ja, det finns mycket att tänka på: identifiera snarkarna och placera tältet med omdöme, ha koll på besinkök och stora thermarestunderlag som kräver 150 pumptag med en flåsande pump. Tur att tält inte har fasadbelyning 😉

    Svara

Kommentera