Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Livsmedelsförädling för omställare

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

I februari började jag läsa en kurs som heter Livsmedelförädling för omställare på Holma Folkhögskola i Höör.

Kursen är på nästan ett år, 50 % och delvis digital. En gång i månaden träffas vi en helg på Holma och lagar mat på diverse råvaror som mjölmajs, svenska ärtor, bönor, linser, blandade sädeslag mm. Hittills har vi fått göra inläggningar, mala mjöl och majs, fermentera och baka. En himla massa roliga saker med väldigt trevliga kurskamrater och kursledare, med lite samma inställning och frågeställningar om klimatet, världen, naturen, maten och viljan att göra bättre och kanske lite annorlunda.

De digitala mötena görs via zoom, vilket jag kanske trodde skulle bli lite si och så med pga vår uppkoppling här ute i skogen, men det har funkat riktigt bra. På dessa möten är det mycket teori och genomgång av bland annat permakultur och dess grundstenar, men även mycket information om olika sätt att förädla det som växer. Och det var därför jag sökte kursen. Nästan allt vi odlar och plockar hamnar i frysen, vilket är bra, men den blir fort full. Att göra sylt och lägga in gurkor och betor har jag också gjort, men det finns så mycket mer man kan göra och mycket av det finns endast en googling bort. Men om man inte ens vet vad man ska söka efter eller det är en massa grejer som behöver köpas in för att kunna göra det, så blir det helt enkelt inte av. På detta sättet så får man prova, och prova på riktigt, och sen komma fram till om detta är något jag vill fortsätta med och då kanske köpa in det som behövs, om det behövs. Villhövs och behövs är ju inte riktigt samma sak 😉

Förutom att vi får lära oss att förädla råvarorna, så handlar mycket om vårt sätt att hantera jorden. Vad vi kan göra inte bara hållbart utan kanske till och med bättre. Permakultur bygger på tre etiska principer; Omsorg om jorden, Omsorg om människan och rättvis fördelning. Låter rätt självklart egentligen, eller hur?

Kjerstin, vår kursledare är dessutom super! Både som ledare och person, från Ofoten, norr om Helgelandskusten, bara det liksom! 😀
Helgerna är mina favoriter, då vi får tillaga råvaror på ett, för mig, ofta nytt sätt. Dessutom träffa kurskamraterna och ha möjlighet att snacka lite mer.

Funderar du på att gå? Jag har verkligen bara gott att säga om kursen och rekommenderar alla som är intresserade av att lära sig ta hand om det du odlar eller vill lära dig mer om att äta och laga bra mat för oss alla, att gå Livsmedelsförädling för omställare!

Lämna ett svar