Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lite mer nytt feb 2007

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Pentax Optio W30 är pentax senaste bidrag till kajakkamerorna. Vattentät till 3m djup under 2 timmars tid jämfört med föregångarnas 1,5 m djup och 30 minuter. Lite mer marginaler alltså. Vidare har max ljuskänslighet ISO 3200. Närgränsen är fortfarande imponerande 1cm!! 7 megapixels och tre gånger zoom som W10 och W20. Men det känns som om lite för få förbättringar för att motivera utbyte av min W20, fast man vet aldrig…

Reval kayaks visar visst nya modeller på löpande band. Fast jag vet iofs inte om det har så många modeller klara, till försäljning?
Nåja, senaste verkar heta Energize, och det finns inte så mycket info om den, men enligt hemsidan så ”Den blir en kajak för er som premierar stor stabilitet. En extra ambition ligger i utvecklingen av denna kajaken för att skrovet skall ha en god hydrodynamik och energieffektivitet i farter kring 3,5-4,5 knop”.

Johnson Outdoors satsar sedan ett tag på Sverige, enligt uppgift har de ett nätt litet lager i sverige med 1000 kajaker på hyllan!!! Johnsson Outdoors äger bland annat Necky sen en tid tillbaka och har även köpt upp Lendal. Necky Eliza är en ny lite mindre ”tjej”-kajak som bl.a. Mats på Kajakcenter i Grebbestad tror på.

Lettman kommer med ett nytt ergonomisk självjusterande pedalställ som ska medge en mer vilsam och flexibel fotställning.

Sweet Strutter Orange. Norska Sweet gör bland annat hjälmar, t.ex. kajakhjälmar. Jo, jag vet att det funkar med en hockeyhjälm, men en hockeyhjälm är inte riktigt lika fräck 😉

Och bland 2007 års hjälmfärger finns orange!! Nu börjar det likna nåt. Man kan väl ha hjälm istället för keps även vid vanlig turpaddling? Andra Sweet-färger 2007; Pink, Velvet Red, Black, Deep purple, Pearl White.

Erik A på motionspaddling.com rapporterar om lite bråttompaddlarnyheter från norska Utinaturen, bland annat havsracer från Sipre och Surfskis från Custom Kayaks.

Hos Utinaturen står det förresten att Valley har köpt NorthShore och ska trixa lite med däcken på Buccaneer och Polar; blir väl valley gummiluckor, däcksbeslag m.m. På tal om Valley; de hade ingen hemsida under lång tid, sen kom det en rätt fin förra året (tror jag det var) med bra info m.m. Och sen dess har den nog inte uppdaterats en enda gång; urkass! hur svårt kan det vara att peta ut lite by info efterhand?

SuperiorKayaks som gör de fräcka grönlandspaddlarna i kolfiber kommer med en tvådelad variant. Tydligen har de byggt in en Lendal-delning. Smidigt. En sån vill jag ha istället för vår hela.

På tal om grönlandspinnar så såg jag härom dan på Kayak Quixotica att det dykt upp en ny tillverkare av kolfiberpinnar. Företaget heter Novorca och tydligen kan man få sin paddel gjord efter egna mått och i olika färger!!! Röd och blå nämns, undrar om man kan få en i…. varför inte orange!! 😀

Olympus my 770SW heter Olympus senaste bidrag till oss kajakister. Går att få i flera färger. 7 megapixlar, 3x zoom, vattentät ned till 10m, stötskydd gör att den ska tåla att tappas från höjder upp till 1,5 meter.

Panasonic SDR-S10 heter en annan fräck liten pryl. Det är en liten videokamera som sparar filmerna på vanliga SD-kort; glöm krånglande band och andra stenåldersgrejer. Kameran är dessutom vattentät!! Den ska även tålas att tappas från 1,2 meters höjd! Det är nästan så man blir lite sugen på att börja filma! den väger 182 gram, har 10x zoom och 2,7 tums skärm. På ett 2GB kort får det plats cirka 50 minuters film. Kameran finnas tillgänglig på marknaden i april och kosta drygt 4000:-.

I övrigt har det inte blivit nåt paddlat. Vinden viner runt husknuten. Lite frisk luft har vi fått genom skogspromenader idag.
Tälten, kajakerna och Vi skriker efter frisk skärgårdsluft (fast kajakboden är rätt luftig så det kanske räcker…).

5 svar på ”Lite mer nytt feb 2007”

 1. Hej

  Går i tankar att köpa en ”kajak” kamera, men kan inte så mycket om sådana grejor. Kameran skall bara vara för att ta bilder för eget bruk. Och undrar om någon kan tipsa om en bra prisvärd modell.Dom som nämns ovan verkar ju vara ok, men jag vet ej vilken som skulle passa bäst för mig eller om dom kanske är lite för ”bra” för mina behov.

  Mvh
  Björn

 2. Ni som använder dessa vattentäta kameror, får ni problem med vatten på linsen ifall det blir lite skvättigt? Hur rengör ni linserna? Vatten?

  Hur fungerar LCD skärmen i solljus? Är det bara ”point and pray”?

 3. Björn: vill man ha en kamera som är vattentät utan extra hus så är det i stort sett bara Pentax och Olympus att välja på. Kan man tänka sig ett separat hus blir urvalet avsevärt större, men det blir kameran oxå. Du får kika på min nästa gång vi ses, jag har en Pentax W20 nu.

  Erik: Jag har som regel min kameran i en ficka på västen, det funkar så länge kameran är liten eller flytvästfickan stor. Då blir inte problemet med vatten på objektivet så stort så länge man inte rollar eller det är riktigt ruskväder.
  När jag får droppar brukar jag försöka doppa kameran, det hjälper någorlunda. Har även haft en lite miniwettexduk fastsatt i kameran, det funkar oxå ok.
  Har man kameran löst på däck lär man behöva någon form av objektivlock, annars har man nog alltid vattendroppar om man inte lyckas paddla helt dropplöst.
  Flera jag sett har gjort egna objektivlock t.ex. sprayburkslock.

  LCD-skärmarna funkar ok i solljus.

 4. Jag har gjort ett extra objektivlock (typ botten på en liten plastflaska som man lägger en tätningslist runt innerkanten) som man sen bara klämmer fast löst på objektivet(undervattenshus så det finns ett ”objektiv” att fästa det på), sen ligger kameran fastspänd under remmen på kapellet. Funkar för nästan allt, rollar, brytande sjö osv. Skulle det ändå komma droppar eller imma på linsen så doppa den i vattnet och ta upp den långsamt – då brukar vattnet rinna av fint. Ligger det en liten droppe kvar i nederkant kan man ”suga” ut den med hjälp av fingerspetsen. Försöker du skaka av dropparna så blir dom bara mindre och fler..
  Undervattenhuset är lite klumpigare men mycket stöttåligt och funkar ok med handskar.
  Kör nästan aldrig med varken sökare eller LCD-skärm (eller zoom heller för den delen..). Sikta, ta några extra bilder och fixa horisonter mm i ps när du kommer hem.
  / Ulf

Kommentarer är stängda.