Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Listerby skärgård i Blekinge

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Listerby skärgård ligger i Blekinge mellan Karlskrona och Ronneby. En ganska liten skärgård, men väldigt fin. På många av öarna finns det stora gamla lövträd, flera av öarna är betade av djur så de är väldigt promenadvänliga. Och trots att det ligger en ganska stor småbåtshamn i den nordvästliga delen, Slättanäs, är det sällan trångt här.

Bra tältplatser finns det gott om, för många tält eller få.

Slädö är en ganska stor ö, med flera bra tältplatser och det är en fin promenad runt ön. Bästa lägerplatsen är i den lilla viken i sydvästra änden, där har man full vy mot horisonten och mot Ljungskär. Här är plats till fler än 20 tält, lätt landning på strand. Blåser det sydligt är det ingen lä här, men då är det bara att ta andra sidan av näset, cirka 150 meter norrut. Också ett fint ställe fast inte lika schyst vy. Finns även massa bra platser på Slädös alla sidor. sydosttarmen mot Arpösundet är superfin.

Slädö - Ljungskär i bakgrunden

På Slädö med Ljungskär i bakgrunden

En vinternatt på Slädö, mysigt
Stora träd på Slädö

Vårpromenad på Slädö, klättring i en av ekarna.

Ljungskär är en liten pärla som ligger ytterst i Listerby skärgår. Hit vågar sig inte de tuffa båtägarna, det är ju utomskärs 😉 Skyddad lägerplats på norrsidan med liten strand. På västra änden är det också bra och där får man lite mer horisontvy.

Ljungskär i Listerby skärgård

Ljungskär
Ljungskär. Finfint ställe.

Arpökalven också en av de yttre öarna. Här finns en superfin plats på västsidan. Ingen lä för västvindar men perfekt om det blåser ostligt. Får plats till ett (1) litet tält på mjukt underlag precis vid berget. Här är kanon att sitta och spana på solnedgången. Bra badklippor. I övrigt går det att få upp en handfull tält på alla möjliga ställen på Arpökalven, en klart bra ö med vy på många ställen.

Arpökalvens västsida

Vagnö – stor ö med fler fina ängar att tälta på. Även färdigställda grillplatser. Mot sundet mellan Vagnö och Slädö ligger en stor plats. Inte lika mysigt som t.ex. Slädö men fullt fungerande. Finns även en bra plats i sydöstra hörnet som är helt ok.

Arpö är också en stor ö. Här finns ett par fina lägerplatser på sydsidan, ostsidan och norrsidan. Nordvästra änden råder det tältförbud på, se skyltar. Arpö bjuder på ett varierat landskap, stundtals med väldigt fina och stora ekar. Båtklubben har brygga och dass ungefär mitt på norrsidan. Huset på ön används sparsamt men det är visst båtsällskapet som har tillgång till det.

Läger på Arpös ostspets

Läger på Arpös ostspets, bra skydd här vid friskare västliga vindar

Labyrint på Arpös norrsida
Labyrint på Arpös norrsida

Bra ställen att starta sin paddling i Listerby skärgård är till exempel Slättanäs småbåtshamn, Kuggeboda badplats, campingen i Bökenäs, badplatsen vid Millegarne, eller hamnen i Nötholmen, på Almö eller på Hasslö om man vill paddla lite längre..

Och tycker man Listerby skärgård är för liten är bara att fortsätta österut mot Karlskrona och vidare mot Torhamn eller västerut mot Ronneby, Tjärö, Hällaryd, Järnavik, Karlshamn med mera.

Vi gillar verkligen Listerby skärgård. En av våra absoluta favoriter. Inte så stor men inga problem att snirkla omkring en långhelg, speciellt om man kan tänka sig en runda till Karlskrona, runt Hasslö osv. Mysigt att öarna är så öppna och promenadvänliga. Väldigt coolt med alla stora ekar, blommande öar osv. Listerby skärgård är go att hänga i året om, lätt att hitta skyddade lägerplatser en bit in men det går även fint att hitta mer utsatta tältplatser och mer utsatt paddling en bit ut.

Läs mer om Listerby:

Lämna ett svar