Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lasta kajak på husbil

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

En del har undrat hur vi får upp kajakerna på stugbilen Winzent. Här en liten film och förklaring hur vi gör.

Vi har en lastrulle längst bak, på baksidan av bakersta takräcket, som vi lägger upp fören på. Den ena klättrar sen upp och drar upp kajaken, lägger den på plats och spänner fast den. Det funkar att lasta på/av själv också men då får man lägga nåt skydd över cykelstället så man inte repar för mycket 🙂

Vi har en hopfällbar tremeters teleskopstege som tar hyfsat liten plats hopfälld och som räcker bra till för att komma upp på taket. I övre änden av stegen sätter vi lite rörisolering för att skona bilen lite extra. Det finns stegar för fast montering på ena bakdörren, kanske blir en sån på denna eller på nästa stugbil 🙂

Vi har fått lagt durkplåt på taket så det går att vandra omkring där utan att taket sviktar. Underlättar mycket tycker vi även om det fungerar att dra upp och spänna stående på stege också.

Lite pyssligare än att lasta på en vanlig bil men inga konstigheter. Väl uppe på taket lägger vi kajakerna i våra vanliga Thule kajakhållare. Vi kör oftast med två kajaker på taket eller en tvåa men har även tankar på två K1:or på högkant och så tvåan ligggande. Då kommer vi använda en höglastare, vi har två fällbara från Eckla som passar i det övre spåret på lastbågarna. Har även några rejäla öglor för att dra remmarna genom, sitter som berget.

Lite mer om själva räcket finns här: https://www.kajak.nu/2016/09/thule-professional-takracke

Om det blir en ny(are) husbil eller stugbil för oss framöver kommer vi troligtvis satsa på någon form av nedfällbart räcke/kajakhållare, kanske Thules Smartclamp räcke i kombination med Thules nedfällbara kajakhållare Hullavator. Med Smartclamp kan man även ha markis samtidigt men kan man fälla ner en kajakhållare över markisen? Det framgår inte riktigt. Ett annat system är Karitek som gör specialanpassade räcken.

Tvåan lastat
Tvåan lastad

Lämna ett svar