Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Läget, läget, läget

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det brukar sägas att när det gäller boende ska man tänka på tre saker och det är:

  • Läget
  • Läget
  • Läget

Ja, men det är bara en sak. Jajustdet, men det är den enskilt viktigaste parametern att tänka på vid köp (eller val) av bostad. För läget kan man inte göra något åt. Huset eller husen går att renovera, bygga om, modernisera osv men läget är svårt att påverka.

Det går såklart att påverka miljön runt huset men fortfarande inte läget i stort.

Tänkvärt.

Vad som är bra läge beror såklart på tycke och smak och egna preferenser. Kostsamma och extra populära lägen är ofta i större städer eller andra attraktiva områden. Bara för att ett läge är kostsamt och räknas som unikt och eller exklusivt betyder det inte att det är så man vill bo eller tillbringa tid i/vid. Många kostsamma lägen är också trånga, tätbefolkade och fulla med ljusföroreningar, luftföroreningar och ljudföroreningar.

Vilket läge är viktigt för dig?

Ibland tycker jag man tänker för lite på vilket läge man själv vill ha och var man själv vill vara. Man kan såklart söka efter populäraste läget genom pris på Hemnet, Booli eller liknande men bara för att det är högst eller lägst pris behöver det inte passa en själv.

För egen del hamnade vi där vi bor för vi gillade naturen och det var lagom långt (tyckte vi då) från dit vi då jobbpendlade. Nu uppskattar vi läget vid en grusväg väldigt mycket då det är mycket mindre trafik jämfört med en asfalterad väg i samma storlek. Vi bor dessutom 150 meter från den lilla grusvägen vilket gör det ännu tystare och lugnare. Vi uppskattar också att det är lite ljusföroreningar, ljudföroreningar och luftföroreningar. Att det finns natur, naturliga stigar, skogsvägar runtomkring så det är lätt att gå, cykla, springa, skida osv olika rundor beroende på vind, väder, årstid och humör är värt väldigt mycket. Trist tycker vi att alltid behöva gå asfalt eller köra iväg för aktiviteter som man vill kunna göra ofta och nära. Att kunna gå direkt ut och ha natur på alla håll är grymt skönt.

Mer tid i bilen än hemma. Välja läge för att minska transporter

En del som bor som vi gör ute på landet men även de som bor i mindre orter och förorter lägger otroligt mycket tid på transporter. Det körs till jobb, träningar, barns skolor, träningar och aktiviteter, bilen tas till affären, för att äta lunch, köpa morgonfrallor, gå på bio, teater osv. Blir lätt mer tid i bilen än hemma eller tid att göra något. Här är läge att tänka till var tiden tar vägen. Kan man gå eller cykla sparas både pengar men framförallt tid. Tror det är vettigt att fundera på var man vill tillbringa tid. Vill man att hemmet är en plats och ett område man vill tillbringa tid på och omkring eller ska det bara för övernattning och parkera bilen och kanske möta sina livskamrater i dörren eller på parkeringen.

Ser ganska många som köper en hästgård men som ligger så att de inte kan rida några vettiga rundor och det känns så himla dumt. Lite som alla hästägare som köper ett hus eller gård med för lite mark. Tänk efter lite före i alla fall. Vill man ha djur är det också vettigt att tänka på att det finns foder till dem om det är större djur som får, hästar eller kor. Är det mindre husdjur som hundar eller liknande så är det smart om det finns natur, gräs för promenader så det inte måste köras iväg för all utetid osv.

Kolla upp läget & gilla läget

En del verkar som vanligt tycka att allt är någon annans fel och flyttar till boende precis bredvid väg, flygplats, järnväg eller liknande och sen tycker det är för bedrövligt att det är oväsen. Eller de som flyttar ut på landet granne med en bondgård och tycker det är dåligt att det luktar gödsel…

Viktigare och viktigare med natur & skugga

En sak som vi inte alls tänkte på när vi flyttade dit där vi bor är förekomsten av skugga. På egna tomen kan man ofta plantera träd eller buskar för att få naturlig skugga men det är också grymt skönt att ha tillgång till skuggiga promenader och omgivningar. När det blir varmare och varmare omkring oss blir detta troligen viktigare och viktigare. Fint att kunna gå, cykla, springa en lång eller kort runda där man inte hela tiden är i solen. Tror också fler och fler kommer inse att det är mycket behagligare att sitta i skuggan under ett träd än under ett parasoll, markis och tak.