Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Låga fasta kostnader – Boendet

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Att välja att ha eller försöka skaffa sig låga fasta kostnader är en bra start för att få mer fri tid och, eller, lite mer slantar i pengahögen.

Men det går inte, vi måste ju ha. Och vi behöver. Och vi klarar oss absolut inte utan säger en del.. Och visst är det säkert så att några har gjort allt och det går inte att göra mer. Men för de allra flesta är det inte alls så utan det finns många utgifter som går att kapa eller minska.

I de flesta fall är nog de stora utgiftsposterna, Boende, Bil/transporter och mat.

Bo måste alla göra och förhoppningsvis kan man bo så man trivs och har det bra. Boendet är också för väldigt många en väldigt hög utgift/kostnad. Sen blir det såklart inte lägre av att många ska tokrenovera helt i onödan hela tiden, bygga ut, bygga till, byta kök för att det är kul, byta badrum för att kaklet, tapeterna eller listerna ”inte riktigt är vi” osv.

Köper man ett hus för rimliga slantar, sköter om det på rimligt vis, amorterar lånen, renoverar långsiktigt, så kan man på sikt ha ett boende som inte behöver kosta skjortan.

För egen del har vi lyckats hålla nere vår boendekostnad och det beror i princip på ett par saker:

  • Köpte huset till lågt pris för drygt 15 år sedan
  • Huset är av typen lågenergihus så det kräver inte mycket uppvärmningskostnad.
  • Vi har en modern, effektiv kakelugn (Wasa-ugnen från Stockholms kakelugnsmakeri) och kan dessutom plocka ved (går åt 3-4 kubik per år) på egen tomt
  • Vi hållt oss från att bygga ut, tokrenovera och shoppa massa onödigt. Till att börja med var vi sugna på att bygga ut, bygga garage, verkstad, köpa fyrhjulingar osv…

Så nu idag när vi sedan ett par år är skuldfria känns det superskönt. Vår boendekostnad är knappt 3000 kronor per månad och då ingår:

  • El (varmvatten och hushållsel och ibland lite elementvärme, 1000:-
  • Sophämtning, 150:-
  • Hemförsäkring, 250:-
  • Sotning, 50:-
  • Fastighetsskatt, 500:-
  • Underhåll, 1000:-

Och det känns klart rimligt, vi är ju dessutom två stycken som delar på det. Och vi bor i knäckebröhult med omgivningar som passar våra behov med naturen nära och bra omgivningar för uteliv i form av stor tomt, cykling, mountainbike, bra svampmarker, sjöarna Västersjön & Rössjön ganska nära, promenader, löpning m.m. Visst funderar vi ibland på att flytta mer havs, kust och skärgårdsnära men då missar man lätt resten av den fina naturen. Och dessutom höjer man lätt boendekostnaden med en faktor 5 eller tio…

Finfina färger

Lämna ett svar