Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Den bästa kilowattimmen är den som inte används

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Den bästa kWh (kilowattimmen) är den som inte används sa någon klok person. Så är det såklart oavsett om det är el, fjärrvärme, fossilbränsle och avsett om den inte används i ett hus, fordon eller industri.

  • Om du inte använder en kWh med el behöver du inte betala för den.
  • Producerar du en kWh och inte använder den själv kan du sälja den.
  • Den kWh som du inte använder kan användas av någon som behöver den mer.
  • En kWh av våra rena svenska el som inte används kan exporteras och användas av någon som annars hade använt en kWh som kommer från gas eller kol.

osv.

Under många år har vi haft väldigt lågt elpris och vant oss vid det. Det låga elpriset har till viss del varit en förutsättning för jobb, företag och industrier men har också gjort att vi slösat enormt.

Duscha som en dansk
Var en rubrik jag läste på nån tidningssida. Roligt rubrik men också sann. Danskarna har haft betydligt högre både el och vattenpris än oss svenskar vilket gjort att de slösar mycket mindre.

På tal om danskar och elslöseri läste jag också i en facebookgrupp för stuguthyrare i fjällen. Där skrev de att det inte var ovanligt med tre gånger så hög elförbrukning under en vintervecka om de hyrde ut till svenskar och norrmän jämfört med danskar. Ganska imponerande.

Lämna ett svar