Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kullaberg – grymt ställe i Skåne

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Stenstränder, klippor och klart vatten. Kullaberg bjuder på det mesta en paddlare vill ha

Kullaberg är riktigt riktigt fint. Det ligger på Kullahalvön i Skåne i Höganäs kommun och sträcker sig västerut mot Danmark. Mest känt är nog Kullaberg för fyren, klättringen, golfbanan och dykningen. Och så Kullamannen och samhället Mölle förstås.

Men det finns även väldigt fina vandrings- och mountainbikemöjligheter på Kullaberg och att paddla runt är inte heller fel. Ofta är det gott om fågelskådare där med. Kullaleden invigdes 2013 och är en del av Skåneleden. Kullaleden går från Helsingborg, via Höganäs och Mölle till Kullens spets däefter in mot Arild och sen vidare via Jonstorp och Farhult till Utvälinge som ligger ganska när Ängelholm.

Vi har Kullaberg inom ganska rimligt avstånd så det blir både paddling, promenader och lite cykling där flera gånger om året. Under några sommarmånader är det mycket folk, men resterande 9-10 månader är det oftast lugnt och stillsamt. Precis som på många andra ställen är det oftast mycket folk på och nära parkeringarna men bara hundra eller några hundra meter bort är det tomt och fritt.

Kullens fyr ligger riktigt pampigt och är sveriges högst belägna fyr och strax bredvid finns naturrum för info om Kullaberg och vattnen däromkring. Körs även guidade båtturer, grottvandringar och Tumlarsafaris.

Finfin paddling kring Kullaberg

Kullaberg bjuder helt klart en av de finaste/häftigaste paddelturerna i Skåne. Det är snålt med skärgård i sydväst, men Kullaberg matchar och överträffar lätt en hel del skärgårdsturer på grund av sin magnifika natur och storslagenhet. Det är få ställen i sverige där rejält höga och branta klippor stupar rätt ner i vattnet. Skulle nog till och med vilja påstå att Kullaberg erbjuder en av södra sveriges (kanske inte bara södra förresten) absolut bästa dagsturer. Det är verkligen en häftig upplevelse att snirkla in och ut i små fina vikar längs de branta klipporna. På vissa ställen kan man paddla genom en tunnel.

Både Mölle och Arild bjuder på bra startplatser antingen i respektive hamn eller på badplatserna. Vi föredrar att starta i hamnarna under högsäsong så slipper man sprätta sand och störa de badande på stränderna, men annars är badplatserna ofta bättre startplatser när det inte är badsäsong.

I Mölle finns det kajakuthyrning, kiosk, restauranger, hotell med mera och här är rikligt med folk en varm och stilla sommardag. Är man inte ute efter massa folk, tjo & tjim så kan en höst, vår eller vinterdag rekommenderas, oftast helt tomt på vattnet runt Kullen då. På tal om restauranger så kan Krukmakeriet i Mölle verkligen rekommenderas, mysigt & gott.

Att följa klipporna med en meters avstånd från kajaken är skoj, att leka följa-John är ett nyttigt sätt att lära sig manövrera kajaken in och ut i små vikar, runt små stenar och genom små tunnlar.
Strax efter Josefinelust är det fågelskyddsområde (Pilgrimsfalk mellan första mars och 15 juli) så då håller du ut minst 50m från berget. Strax innan Lars Vilks skulpturer Nimis och Arx slutar fågelskyddet och det går att gå nära land igen. Nimis är väl värt ett stopp och sen är det bara några kilometer kvar till Arild där turen avslutas efter 14km paddling. Är du fortfarande paddelsugen är det bara att vända kajaken tillbaka mot Mölle. Ett annat alternativ, för de med multisportambitioner, är att promenera över berget tillbaka till Mölle (cirka 7km) vilket är en mycket fin promenad! Just paddla ett håll och sen gå/vandra tillbaka gillar vi supermycket. Har man extra spring i benen tar man promenaden över Håkull och får grym vy och kanske en runda ner till Nimis igen.

Alternativ är Arild-spetsen och tillbaka vilket är cirka 18km, eller Mölle-spetsen och tillbaka vilket är cirka 10km. Turen kan lätt utökas med start och stopp längre ifrån på ena, andra eller båda hållen; Skäret, Jonstorp, Svanshall, Lerhamn och Höganäs är alternativa startplatser helt beroende på hur långt man vill paddla.

Kullaberg är dock utsatt för vind men ofta är i alla fall ena sidan i lä. Lämpliga ställen för iläggning är t.ex. hamnen i Mölle, badplatsen i Mölle, Tussans badplats i Arild och hamnen i Arild. Många finfina vikar att pausa vid och paddla in i och en tunnel (Porten) som går att paddla genom. Fågelskyddsområde för Pilgrimsfalk på norrsidan, tänk på det. Kajakuthyrning hos t.ex Mölle Kajak & Klättercenter (numera Upplev Kullaberg) som även har ett koolt pang! I Mölle hamn finns även en bra surfspot när vinden ligger på från rätt håll.

Längs med bergsväggarna hänger klättrarna i klasor.
Ute vid spetsen kan det vara lite stökig sjö; besvärlig för de nya och rolig för de mer erfarna. En liten lagom stor surfvåg ger lite extra fart in i Paradishamn precis när man rundat spetsen, men ta det lugnt, här brukar dykarnas huvuden dyka upp överallt. Försök samsas om utrymmet så mår alla bäst.
Är det inte fullt med dykbåtar och dykare är ett bad i Paradishamn kanonfint och har man med cyklop och snorkel är det extra fint. Vill man ha lite utsikt så är det inte långt upp till fyrarna. Kullens fyr är för övrigt Sveriges högst belägna fyrljus.

Vidare längs med norrsidan finns det flertalet vikar som är lämpade för landstigning, bad, snorkling med mera, stränderna består av runda stenar så det kan vara lite pyssligt att ta sig iland på ett tryggt sätt om det går vågor. Ablahamn, Josefinelust och Djupadal är fina vikar. Från Ablahamn kan du ta en promenad upp till golfbanan och handla glass eller en bit mat.

Vandring och promenader på Kullaberg

Det finns gott om fina promenad och vandringsleder på Kullaberg. Både på västra delen mellan Mölle och fyren men även i de östra delarna vid Himmelstorp och Björekröd och bort mot Arild. Att vandra Mölle till spetsen via Ransvik och sen tillbaka på norrsidan via Ablahamn och Josefinelust är verkligen pampigt. Lite ful golfbana som syns här och där men pampigt med klipporna och den fina naturen. Att i de östra delarna gå upp på Håkull som är högsta toppen är fint och med häftiga vyer. En runda ner till Nimis och Arx är också kul.

Mountainbike på Kullaberg

Kullaberg är fint även för MTB – Mountainbike. Finns en hel del fina leder. Hela västra delen av Kullaberg är fredat för cykling men östra delarna räcker långt 🙂 Det går fint att cykla över och längs Kullaberg med en vanlig cykel med inte alltför smala däck. Sträckan Arild till Mölle består av relativt släta grusvägar.

På Kullaberg är det tält- och övernattingsförbud men det finns vindskydd vid Josefinelust och en yta för tält precis vid den stora parkeringen ute vid spetsen.

Den östra delen av Kullaberg blev naturreservat 1965, medan västra delen blev naturreservat 1971

Väl värt många besök!

Kika efter inlägg taggade med Kullaberg

länkar:

Lämna ett svar