Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kullaberg till havs och till fots

Blev en sväng runt Kullaberg idag. Tanken var att jag & Pia skulle paddla, men Pia kände sig lite krasslig i morse så jag stack själv.

Skickade ut ett mail igårkväll på kajaktur och trodde väl att nån (av de drygt 100 mottagarna) skulle nappa, men icke….
Startade i Mölle i strålande solsken och lite vind från väst (5-6m/s). Blev en fin tur i svag motvind ut till spetsen, en del klättare klängde längs med berget annars var det folktomt. Lite skumpigt här och där, men inte så farligt.
I Paradishamn skrämde jag en säl som låg och solade, precis på samma ställe som för två veckor sen. I det läget skulle man ha kameran med lång zoom i sittbrunnen, men det hade jag inte därav bildens låga kvalisort.

På norrsidan var det lite gråare i skuggan av berget, men solen tittade fram i dalarna emellanåt. Såg en Pilgrimsfalk en bit bort, fräckt. Lite senare hörde jag ett fågelskrik ovanför huvudet och tittade upp; en Pilgrimsfalk cirklade ovanför mig och skrek. Och dagen till ära hade jag inte glömt kikaren hemma. Satt och spanade på falken ett tag, efter en stund satte den sig till ro på en klippa och jag kunde spana vidare utan att vrida huvudet ur led.

Folktomt vid Nimis var det idag och nästan framme vid Arild skrämde jag upp massvis av fåglar som en fotograf försökte fånga på bild. Men han verkade glad ändå, han kom fram och tjatade lite när jag kommit i land.

Gick i land i Arild och tog lite lunch, packade in grejorna i kajaken och tog en liten ryggsäck och gick tillbaka till Mölle. Kanonfint att promenera på Kullaberg, verkligen fin miljö. Fast idag var det lite isigt på stigarna, tog en fika vid Björkeröd och hämtade sen bilen i Mölle och kajaken senare i Arild. En fin dag, konstigt att ingen annan var sugen.

Paddlade Pias Ellesmere idag, himla trevlig kajak! Hade inte Clapotisen funnits i samlingen så kanske jag kunde tänka mig en sån.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

15 svar på ”Kullaberg till havs och till fots”

 1. Var sugen men saknar ba iprenvantar har ett par där paddlen bara far runt dom är för hala ,var ute igår på sundet en tur men kom fram till att jag måste ha ett par med trögare grepp,har du förslag ? Fina bilder .Mvh Mats

 2. iprenvantar? är det såna mot värk? 😀
  jag är mycket nöjd med mina chotas handskar, de är nog de bästa jag provat hittills.
  Och tycker man att de är för tjocka så är Langerhandskarna kanonbra. Men så här års funkar det inte med enbart Langer för min del, då måste jag ha nåt utanpå då och då för att värma lite extra, har kört med Padler.dk’s Pogisar en del som extraskal, de verkar kanonbra.

 3. Ja man tar ett par neopren handskar fyller på med iprengel och så har man iprenhandskar.Vin till maten och mm så kan det bli lite fel:) Är det bra grepp i chotas handskarna var har du köpt dom ?

 4. chotashandskarna har jag köpt på orust. det är mycket bra grepp i dem, har använt dem mest på ett halt kolfiberskaft men även på trä och andra varianter.

 5. Hej
  Synd att ingen kan klämma ihop Sverige lite, så man kunnat hänga på… Pilgrimsfalk är ju ingen dålig obs.. Lider av grav paddeltorka…. Hade planer på att komma ut i helgen men isen ligger ivägen i Stockholms skärgård, och den breder ut sig… Jag är imponerad av dina fina bilder och din aktivitet på din site… I brist på paddelbart vatten planerar vi i Norrvikens kajaksekt sommarens äventyr… Det där med iprenvantar var ingen dum grej, finns dom som mössa oxå??? 😉 /Ujo

 6. Har du kollat utanför Björkvik, Urban? Det var paddelbart för två veckor sedan. Vi hade en fin tur i soligt vinterväder. /carin

 7. Kul att sidan uppskattas. Ja, pilgrimsfalk är kul att se, de syns ganska ofta vid kullaberg, men sällan så nära som igår. Synd bara att jag inte hade lång zoom tillgänglig då kunde det nog blivit bra bild på både pilgrimsfalk och säl… Kanske får skaffa nåt litet med låång zoom oxå.

  Och ska ni paddla vid Kullaberg nångång så är det bäst mellan mitten av juli och sista februari. 1 mars till 15 juli är det fågelskydd för Pilgrimsfalkarnas skull och då får man hålla ut minst 50meter från berget under cirka 2km på norrsidan. Och det är ju synd om man tycker det är kul att snirkla.

  Och så här ärs år det verkligen lugnt och skönt.

 8. Nja,Carin såg er tur där för några veckor sedan, det ”fria vattnet” vid Arholma som jag har koll på har ”tjocknat”, så jag misstänker att så oxå är fallet vid Björkvik, men skulle ni hitta flytande vatten hör av er jag hänger gärna på… Vi har ju nitiska israpportörer i vår skriskoavdelning, men dom brukar bli så griniga när man frågar dem var man inte kan åka skridsko……. 😉

  Tack för tipset, Kullaberg är opaddlat område, vi får nog ta en tur åt det hållet under lämplig tid. Var snäll mot falkarna tills dess/Ujo

 9. fick handskarna idag snabba leveranser från orust.Verkar kanon bra så det blir paddling till helgen om vädret blir lämpligt./Mats

 10. Verkligen en fin sida, kul att den är så aktiv oxå.
  Såg det här med fågelskyddsområde vid kullen.
  Finns det någon bra sajt där man kan hitta sådant.
  Man springer ju inte runt och letar skyltar alltid när man skall ut och paddla.
  Angående handskar har JULA ”ipren”fiskehandskar tror dom kostar 99:- som är helt ok tycker jag.

 11. Tack, tack!

  Det där med fågelskydd är ju inte alltid så lätt, på gröna kartan är ju skyddsområdena normalt utsatta, men inte vilka tider de gäller. På vissa sjökort eller är det båtsportskort brukar även tiden stå?!

  Man kan gå in på Länstyrelserns hemsida och där hitta de flesta fågelskyddsområden och vilka tider som gäller; http://www.lst.se/

  Jag har även mailat flera länstyrelser och därifrån fått små skrifter/häften med just det länets fågelskydd, dessa har jag sen lagt in i mina egna kartor.

  För Kullabergs del är fågelskyddet dåligt utmärkt från vattnet sett, ibland ligger där bojar men de blåser ofta bort och så är bara halva området utmärkt.

  Fågelskyddet på Kullaberg sträcker sig mellan Valdemarsgrottan och Djupadal, karta kan hittas här;

  Och lite mer info om Pilgrimsfalkarna på Kullen finns här; http://www.kof.nu

  oj, vilken lång kommentar 😉

  Funderar på en ny avdelning som kanske kan heta ”paddelvatten” där man kan samla denna typen av info, Vad tror ni om det?

 12. Får prova att leta lite på länstyrelsens hemsida.
  Tanken med heta paddelvatten låter bra, just så man kan få med lämpliga isättningsplatser.
  Det är ju inte alltid det är så lämpligt trots att det ser bra ut på kartan.

Kommentarer är stängda.