Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kosterhavet

– Sveriges första nationalpark under ytan
Författare:  Stefan Edman
ISBN 978-91-85957-07-1

En bok om den första marina nationalparken i sverige. Rikligt illustrerad med bilder från havets djup med alla dess märkliga och fantastiska djur till Kosteröarnas invånare som hoppas att nationalparken ska ge fler jobb och fler åretruntboende på de snart ödsliga hedarna som endast befolkas under sommartid och då kanske i för stort antal.

Mycket i boken handlar såklart om varför vi har en marin nationalpark, men oxå om en del personer som lever på och för dess djurliv. Räkfiskaren, bonden, forskarna på Tjärnö mfl

Djurlivet på land är oxå stort, lika i mångfald som under ytan, runt 6000 arter. Fjärilar, skalbaggar, och det rika fågellivet, med alkfåglar, toppskarv, snäppor och lunnefåglar. Ibland oxå inblåsta sulor och andra stormfåglar.

Men det är i huvudsak det fantastiska havslivet som dokumenterats. Här har vi trots allt den saltaste kusten i sverige med ett levande korallrev, och andra livsformer som är fantastiska.

Visste du att krabbor kan vandra miltals omkring nere på bottnarna med sina blivande barn under stjärten? Att sjögurkan spottar ut inälvorna när den vill skydda sig mot fiender? Och att den vanliga nordhavsräkan byter kön mitt i livet?

Kosterhavet_uppslag

Läs mer om Kosterhavets nationalpark på www.kosterhavet.se.

Sök efter Kosterhavet hos Bokbörsen

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

1 svar på ”Kosterhavet”

Kommentera