Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koster

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kosterhavets Nationalpark ligger längst upp i Bohuslän, rakt utanför Strömstad. Kosteröarna blev sveriges första marina nationalpark 2009. De stora öarna Nordkoster och Sydkoster ingår inte i själva nationalparken men när de flesta tänker/pratar paddling så är det som regel hela området som menas. Den finaste skärgården med mindre öar ligger söder om de stora öarna Sydkoster och Nordkoster. Nationalparken är dock stor som tusan och sträcker sig en bra bit söderut.

Överfarten ut till Kosteröarna är ett par kilometer, kan såklart vara stökigt här vid vissa vindar men också alldeles alldeles platt. Det är fint att paddla genom rännan mellan Syd- och Nordkoster och även runda norra ön. Skärgården söder om bjuder på väldigt många fina öar och fin paddling därimellan. Det är just den fina skärgården söder om de stora Kosteröarna som de flesta paddlare tänker på när det diskuteras Kosterpaddling.

Några pärlor vi gillar extra mycket är Ursholmen med sina dubbelfyrar. Burholmen med sina riktigt rymliga tältängar och fina klippor med grym horisontvy. Snirkla kring Tjälleskären, bo på Lilla och Stora Tenholmen eller Ramsökalven med flera. Ramsös norra del är finfint för tältning och ön bjuder på fina promenader.

På de stora öarna finns både affärer, restauranger, campingplatser, kajakuthyrare och naturrum.

Läs mer om Kosterhavets nationalpark hos www.sverigesnationalparker.se/park/kosterhavets-nationalpark

Kosterhavet är Sveriges artrikaste havsområde med över 6000 olika djur och alger under ytan. Här finns västkustens alla typiska arter, plus ett stort antal arter som har sin största eller enda kända förekomst just här.

Lämna ett svar