Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koster ett par varma junidagar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Över Kosterfjorden precis när solen närmar sig horisonten
Över Kosterfjorden precis när solen närmar sig horisonten

Vi har inte varit på Koster på länge. Men i förra veckan tyckte vi det var dags. Som vanligt kom vi inte iväg så tidigt och så stannade vi och kollade utbudet hos Nautopp en sväng. Dessutom blev det fika hos lokal öbo på Tjärnö innan vi kom på vattnet framåt kvällskvisten. Superfin solnedgång och vi paddlade upp till Lökholmen och gick iland där en sväng, men det var så himla mycket fåglar och dessutom var vädret lite för grant för att låta bli att paddla. Så vi vände söderut över Kosterfjorden och fick riktigt go paddling och såg både sälar och tumlare i det oranga solnedgångsljuset.

Landade på Ramsö där vi aldrig varit innan. Riktigt fint ställe men massa mygg så det blev bara lite kortpromenad innan vi dök in i tältet. Trots att det var ljust var klockan en del.

Pia i solnedgångsljus på väg över Kosterfjorden
Pia i solnedgångsljus på väg över Kosterfjorden

Blacklightpaddle
Blacklightpaddle

Vaknade i ett solvarmt tält och spanade ut på klarblå himmel och go strand. Frukost på klippa vid vattnet, dopp i klart vatten och soltork på det. Tog en promenad på ön, först klippvägen upp och ner och så ner i byn, mysig by med smal slingrande gångstig och mycket blommor. Gick bort till hamnen, där låg ett par båtar och färjan Koster 2 var inne och vände. Vi gick tillbaka, tog ett dopp till, mer kaffe i solen och sen iväg. Rundade sydspetsen och gick över till Ramsökalven för att kolla lägerplats där, bra plats så det fick bli lunch där. Vidare bort mot Ursholmen för dubbelfyrspan, och lite försök att hitta en geocach, men gömman gick vi bet på.

Fortsatte innanför Burholmen och sen vidare hit och dit mot nordväst för att landa på Lilla Tenholmen, var först iland på stora men det var lite svalare där i sydliga vinden. Kom nåra stänk så vi riggade tarpen och hade en go kväll.

Torkning
Torkning
blomstrar på Ramsö
blomstrar på Ramsö
Byn på Ramsö
Några av husen i byn på Ramsö
Höga växter på Ramsö ;)
Växer bra här ute 😉
Ursholmens dubbelfyrar och museum
Ursholmens dubbelfyrar och museum
Smala passager
Smala passager
Tält-tarp-läger på Lilla Tenholmen
Tält-tarp-läger på Lilla Tenholmen

Vaknade till lite stänk så det blev en väldigt lång morgon&förmiddag med läsande och slöande, efterhand ett dopp och så iväg efter lunchen. Gick norr om Nordkoster, lite guppigt vid nordvästspetsen, iland en kortis vid de fina stränderna på norrsidan och sen söderut. Hamnade kanske på bröllopsbild då det var ett brudpar och fotograf på ostsidan av Sydkoster i duggregnet. Iland en runda på Brattskär för att kolla läget, fint, länge sen vi bodde där. Gick bortåt Tjälleskären för snirkla runt där ett tag och sen ner till Ramsökalven för nattläger.

Fick bli tarp upp där med, men det kom aldrig så mycket regn utan sprack upp senare på kvällen. Tog en skön promenad på ön, bra vy uppifrån toppen och fint även på norrsidan. Senare på kvällen när jag skulle diska låg en säl bara 10m från våra kajaker, men den hoppade såklart kvickt i och tog kuten med sig. Kändes lite elakt att skrämma iväg dem.

Skumantydan på västra sidan om Nordkoster
Skumantydan på västra sidan om Nordkoster
Finfina stränder på Norra Nordkoster
Finfina stränder på Norra Nordkoster
Blå Brännmanet, den heter faktiskt så :D
Blå Brännmanet
Kul labyrintpaddling
Kul labyrintpaddling
Trift
Trift

När vi vaknade på söndagen var det grått igen och lite duggigt, men lättade efterhand. Kom iväg och gick söder om Ramsö, lite vågor från sydliga vindar dan innan och var riktigt skoj. Vi höll ut lite dåligt och det kom visst ett par större vågor. Pia fick en över sig i ett högt stöd och jag åkte med inåt över lite blandade stenar och skär för att få stopp mot ön 🙂 Lite trixigt att komma ut därifrån sen, men det gick bra (nu lite kajakpyssel). Paddlade ner mot Svangen och gick iland där, fin örackare det med. Lunch i solen med nyfiken mink? som spanade in oss. Sen nästan rakt norrut för att dra oss inåt land igen.

Smultronfrukostpremiär
Smultronfrukostpremiär
Läger på Ramsokalven
Läger på Ramsokalven
Svangen fyrplats
Svangen fyrplats
Svangen
Svangen
Det bodde 2 minkar under trappen. Lite nyfikna var de allt :)
Det bodde 2 minkar under trappen. Lite nyfikna var de allt 🙂

Dan efter blev det lite rundtur av Helena på Tjärnö, riktigt kul!

En go tur kring Koster. Nu ska det INTE dröja så länge innan vi sticker till de krokarna igen. Fantastiskt fina paddelvatten! och skoj att ha sälar runt omkring sig nästan hela tiden.

10 svar på ”Koster ett par varma junidagar”

 1. Var tältade ni på Ramsö? Jag har varit där med båt och har viss lokalkoll, men nu är det paddling på gång och eventuellt övernattning på Ramsö. Tips mottages gärna.

  Svara
  • Vi tältade på norra änden. På norra spetsen går det in en vik på ostsidan, där är riktigt finfina sandstränder och gott om plats på plant och mjukt underlag för massor av tält i lite blandade grupperingar. Rekommenderas verkligen. Och så finns det fina promenastigar till resten av ön.

   Svara
  • Tack. Den turen startade vi längst ut på Tjärnö, men vi hade en kompis som jobbade där då. Rätt stor parkering men de vill kanske inte ha den full med kajakbilar 😉
   Andra gånger har vi startat vid Långesand på Råssö, där är finfin strand och bra parkering. Och vill man paddla lite länge är Havstensund ett bra alternativ.

   Svara

Lämna ett svar