Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Köpa husbil

Att köpa husbil kan vara nästan hur stort projekt som helst i alla fall om man tänker sig en ny som kostar mycket pengar. Men det kan också vara svårt att veta exakt vad man ska kika efter.

Utbudet är minst sagt gigantiskt av husbilar i alla möjliga storlekar. Och tittar man på nya bilar springer det snabbt iväg i slantar. Inte så att det kommer upp i husklassen men inte långt ifrån.

Till att börja med är det nog läge att fundera på hur husbilen ska användas? Hur mycket? Och hur många är det som ska åka med och bo i den.

Man kan i och för sig köpa en jättestor med en gång och då går det ju troligtvis att ta med sig både fler personer och fler prylar. Men dels kostar en gigantisk husbil gärna ganska många pengar och dels blir den både dyrare i drift och besvärligare att köra och parkera.

Precis som när det gäller massa annat är det smart att köpa saker som passar och är anpassade efter behoven. För stor eller för välutrustad gör ingen glad. Och inte för liten eller för snålt utrustad heller.

Sen måste man såklart fundera på när husbilen ska användas. Är det bara för sommarbruk eller på varmare breddgrader är kanske varken isolering eller uppvärmning något man behöver tänkas så värst mycket på. Men tänker man sig att använda den på vår och höst och kanske till och med på vintern är det andra saker man ska kika på. Då är isoleringen av både väggar, dörrar, fönster och förarhytt viktigt och hur uppvärmningen fungerar samt om rör och tankar är isolerade och uppvärmda.

Fricampa eller bo på campingplats?
Ställer också olika krav. Ska man bo mest utanför campingplatser eller ställplatser behöver man vara mer oberoende av eluttag. Då får man kika extra noga på hur stort gasbehovet blir för att värma upp bilen och fixa varmvatten samt elbehovet för uppvärmning, varmvatten och vanliga elförbrukning. Kanske dubbla eller trippla gasbehållare behövs? Kanske solceller, dubbla bodelsbatterier eller kanske till och med ett separat elverk?

Lämna ett svar