Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kåre runt Västersjön

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ledig från jobbet, och bestämde mig för att paddla nyförvärvet i familjen; en VKV Kåre.

En av anledningarna till att vi har skaffat denna lilla fina kajak är för att jag enkelt och lätt ska kunna lyfta upp kajaken på biltaket (den väger några kilo mindre än våra andra).

Det funkade bra, det var dock lite klurigt och ovant med roder och roderpinne. Det gick i zickzack, men runt Västersjön kom jag till slut. Och det kändes bra, hade lite medsjö i början men det var inte några större problem. Fick träsmak av sitsen efter ett tag.

Himla kul, känns som om det går fort! Hösten har kommit till norra skåne, träden har börjat slänga sin klädsel och fåglarna flyger söderut. Temperaturen var runt 16° men jag har blivit bortskämd med värmen i sommar, och tyckte det var en aning ruggigt.

Erik satt framför datorn på jobbet så det var extra roligt att skicka MMS uppe från sjön 😉

13 svar på ”Kåre runt Västersjön”

  1. Hej Pia.
    På väg att bli bråttompaddlare?
    Vilken slags grön färg har Kåre, bilden syns förvånansvärt nog inte på min dator (problem hos er eller hos mig)…
    Jag gillar styrpinne och ”subroder” (vid den sortens paddling) – hoppas du (och rumpan) vänjer dig och finner glädje!
    Patric

  2. Det är lite vajsing på nätverket i skogen, vilket nog var anledningen till att bilden inte syntes.
    Kåre är rostbrun med varmgul rand uppepå. Jättefin trots att den inte är äpplegrön 😉
    Bråttompaddlare? Näe, men kondition är bra har jag hört…
    Jag tyckte det var himla kul, även om sittbenen inte återhämtat sig till 100% 🙂

  3. Roligt att du har hittat till området motionskanot. Själv brukar jag inte ha speciellt brottom på vattnet, det är bara roligt att kanoten är lätt att bära, accelererar bra och förbättring av paddlingstekniken märks markant.

    Sitsproblemet är väl kanske en av VKV’s svagheter på 70-80 talskanoter. En tjock dyna brukar lösa problemet.

    /Erik

  4. Jag ska testa med att lägga i en dyna, nu saknas bara tekniken. Får be nån snäll motionare om hjälp på vägen 😉
    /Pia

  5. Prova en bit liggunderlag där du har klippt upp två hål för sittbenen. Jag har ingen ”vkvbak” och måste ha det för att inte somna helt i underkroppen..
    / Ulf

  6. Äpplegrön eller rostbrun*… jaja… 😉 Jag ser fortfarande inte bilden. Skumt, jag ser till exempel bilderna från Hällaryd.
    -p-
    *) I och med att inte ens sett färgen så har jag inte gjort några dumma färgassociationer alls ännu… 😉

  7. Ser gött ut Pia.

    Jag satt som vanligt bakom ratten i bilen idag och drömde om vatten och vågor. Bråttompaddlare tror (hoppas) jag inte du blir utan fortsätt att sick-sacka mellan stenar och klippor som du brukar göra. Om sick-sackandet runt sjön beror på en liten pinne och ett roder så är det nog bara ett tecken på att du saknade en ”dramatisk” kustlinje att följa… med akterliga styrtag och kontringar i en liten tajt sittbrunn.

  8. Jag tänker inte överge min Ellesmere! Eller min vanliga paddling, detta är mer som ett komplement. Det jag inte klarar pga avsaknad av styrka, vill jag klara med hjälp av teknik och detta är ju ett sätt att lära mig… Paddling är ju kul, tycker inte att man ska utesluta varken det ena eller andra 😉

  9. Vad det gäller sicksackande med styrpinne beror det oftast på att pinnen får leva sitt eget liv. En bra startposition är att hålla ihop hälarna och sedan knipa lagom hårt runt styrpinnen med överdelen av fötterna. Många små korrigeringar gör att kanoten går rakt. Få stora utslag gör att kanoten svänger hela tiden. VKV roder har ju också ett öra med hjärtstocken i i framkanten, medan mer balanserade roder har en deltavinge som gör att trycket på styrpinnen blir mindre vid t.ex. hård sidovind.
    Förutom att att använda roder går det utmärkt att korrigera kursen genom att luta kanoten lite i paddeltagen, precis som i en havslåda.
    Många som provar på motionskanoter efter att skolats i havskajak paddlar sicksack den första gången, men redan andra gången går kanoten mycket rakare. Tredje gången tycker många att paddling har fått en ny dimension och tjusning.

    Jo, ett annat vanligt fel bland de som går från havskajak är att de spjärnar ut benen i sittbrunnen i hopp om att få bättre balans. Håll ihop benen så slappnar du av bättre och det blir mycket roligare.

    Använd er vingpaddel och försök få till bentramp och rotation, så får du nya rörelser att träna på som aldrig infinner sig i en figurformad sittbrunn.

  10. Det finns många åsikter vad som är en havskajak och vad som är en ”vanlig” kajak.

    För vissa är nog en havskajak en vanlig kajak eftersom det är det man alltid paddlat och paddlar, för andra är en motionskajak en vanlig kajak eller så är det Faltkajaken, grönlandskajaken, tvåmanskajaken eller skärgårdskajaken som är den ”vanliga” kajaken, det beror mycket på vad man har för referenser.

    Allt som man paddlar i havet är ju på sätt och vis en havskajak. och allt man paddlar för att få motion är ju en (i alla fall för stunden) motionskajak. Och när man paddlar en havskajak i en skärgård så kan man väl kalla havskajaken för skärgårdskajak. Men skärgården är ju faktiskt också hav så då borde ju skärgårdskajakerna oxå vara havskajaker? 😉

    Men många är nog trots allt mer eller mindre överens om att en havskajak har vattentäta packutrymmen som packas genom luckor i däck.

    Hos Wikipedia får man följande om man söker på havskajak: havskajak och följande om man söker på kajak.

    Intressant läsning om både motions, skärgårds och havskajaker kan man hitta på Erik Arnströms motionspaddlinsgsida.
    Och hos Björn Thomasson finns det oxå massa att läsa.

Kommentarer är stängda.