Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kanotboken av Björn Thomasson

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Utgivningsår: 1997
Vi som brukar titta på Seinfeld har blivit bekanta med begreppet ”coffe-table book”, vilket på svenska skulle kunna översättas till ”soffbordsbok”. En soffbordsbok är en bok som man kan ha liggande framme och bläddra i lite för nöjes skull när andan faller på, och som pryder sin plats på soffbordet. En bok som verkligen platsar i denna kategori är ”Kanotboken” av Björn Thomasson. Denna fina bok beskriver detaljerat hur man, med ganska enkla medel, kan bygga sin egen kanot av trä och epoxi. Boken innehåller steg för steg beskrivning av arbetsgången, samt ritningar för en kajak och en kanadensare. Texten är mycket inspirerande och efter att ha läst igenom den är den omedelbara impulsen att leta upp en lämplig lokal att hålla till i med bygget samt att genast åka ut till närmsta brädgård för att köpa material.

Utöver byggbeskrivningen innehåller ”Kanotboken” en hel del matnyttigt i form av paddelteknik, navigation, väder och utrustning. Ett avsnitt, som tilltalar ingenjören inom en, behandlar kanotdesign och förklarar på ett pedagogiskt sätt hur och varför olika skrovformer påverkar kanotens egenskaper. På det hela taget är det en mycket trevlig och välgjord bok som verkligen rekommenderas.

Björn Thomasson har även en mycket välgjord hemsida med mängder av information om kajak och kanadensarbygge samt diverse annat matnyttigt om kajaking.

Erik & Henrik blev så pass inspirerade av Björns bok att de byggde varsin kajak under år 2000. Bygget kan du följa här.

Magnus Å