Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kamraträddning

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kamraträddning är aldrig fel att kunna. Som inom allt annat är kunskap inte tungt att bära. Det finns massor av varianter av kamraträddningar att lära sig. Har du väl kommit igång och lärt dig ett par stycken är det lätt att bli sugen på någon eller några varianter till. Ju fler man klarar av desto större chans att ha en i lager som passar situationen.

Kamraträddning är alltså som namnet antyder en räddningsmetod där man får hjälp av eller hjälper en kamrat. Ja, det behöver såklart inte vara en kamrat utan det kan vara en helt okänd som blir räddad eller räddar. Man kan också tänka att alla är kamrater 🙂 Vi har vid ett par tillfällen hamnat vid personer som av någon anledning slagit runt och därmed hjälpt till att rädda paddlare som vi aldrig träffat innan.

Enklast är att börja i lugna vatten och kanske till och med varma vatten. Med en instruktör eller kompis kommer man snabbt igång. Efterhand som du kan rädda och räddas kan övningarna utvecklas och göras svårare med vågor, vind, ström, fler personer i vattnet, paddlar, kajaker som försvinner osv.

I korthet går en kamraträddning till så att räddaren paddlar fram och tömmer badarens kajak, räddaren håller sen badarens kajak stabil så att dennna kan klättra upp och sätta sig i sittbrunnen igen. Därefter töms det sista vattnet ut, räddaren kollar så badaren som nu är paddlare igen är trygg och stabil och kan paddla vidare. Denna process kan sedan förfinas och krånglas till i all oändlighet 🙂

Lämna ett svar