Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kallbad – eller bad året runt

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kallbad för nybörjare

För ett antal år sedan hade vi nog inte ens tänkt tanken på att bada i svalare vatten. Visst hade vi gjort nåt svalare bad i nån fjällbäck och liknande men definitivt inte särskilt ofta. Vi blev dock lite inspirerade av bland annat Olle Drejare och Björn Thomasson i början av 2000-talet nångång när vi paddlade en del med Helsingborgskanotisterna och Malmö Kanotklubb. De bara hoppade i. Vi minns när Olle satt bland isflaken i Mölle efter en go vinterpaddling vid Kullaberg. Men det rann ut i sanden till 2010 eller nåt sånt innan vi började nosa på åretruntbad för egen del.

Vi tycker det är gött med bad året runt och lite kul att bada i ur och skur. Begränsar man sina bad till när det är över tjugo plusgrader blir det så himla kort badsäsong eller så får man bada i tråkiga pooler 😉

Egentligen behövs ingenting för att bada året runt, förutom tillgång till vatten. Sen är det bara att hoppa i. Fast om man är van att bara bada när det är 25 plusgrader kan det vara en tröskel att hoppa i när det är fem plusgrader i vattnet.

Bästa är nog att aldrig låta säsongen ta slut, fortsätta badandet när temperaturen sjunker för att på så vis vänja kroppen. Men det går nog att börja mitt i vintern också, det kommer vara svalt oavsett 🙂 Mycket handlar nog ändå om att bestämma sig.

Är man inte van vid svalare bad kan det vara bra att inte doppa huvudet, i alla fall inte till att börja med. Jag får då och då lock i ett öra vid huvuddopp och det kan vara lite segt att bli av med så ofta kör vi bad utan att doppa huvudet under den svalare årstiden.

Nåt att stå på vid ombyte

Vid lite svalare luft och marktemperatur är det väldigt skönt att ha något att stå på vid ombyte. Ett tunt liggunderlag räcker långt. Ett liggunderlag eller sittunderlag gör också att man slipper sand, smuts, löv med mera i strumpor och skor. Vi har ofta med ett tunt liggunderlag som även används till sitt och liggunderlag på utflykter.

Mössa, Handskar och skor

Vi badar så ofta som möjligt utan varken badkläder, skor, handskar och mössa. De göttigaste baden är definitivt de utan kläder.  Förutom att det är skönare utan kläder slipper man också blöta badkläder som ska tas på och av och hanteras efter badet. Ju mindre krångel desto bättre här med. Fryser man lätt eller vill vara i längre är neoprenskor och handskar kanon. Tunna neoprenhandskar är sköna och fungerar även bra till paddlingen. Neoprenskor som även fungerar som paddelskor är bra även som badskor. Enda gången vi använder handskar är när det är lite mer minusgrader så händerna fastnar på aluminiumstegen vid ån hemma. Är det riktigt svalt kan en ullmössa vara finfint. Sen beror det på hur länge man vill bada med. För vår del handlar det som regel om kortare dopp, vi har inga simma-långt-ambitioner eller vara i länge.

Bara hoppa i som sagt om du vill alltså. Badandet liksom mycket annat är roligare om man gillar det och det inte är massa krav. Lätt att det blir en tävling om vem som kan vara i längst, simma längst, doppa huvudet längst osv har mest konstiga tillbehör osv.

Bada mera! Året runt! Man ångrar aldrig ett bad även om det då och då kan vara lite ruggigt ovanför ytan 🙂

En del tror det är jättenyttigt att kallbada, det är nog tveksamt, om det kan man läsa/lyssna mer här:

Lämna ett svar