Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakkapell

Sittbrunnskapell för kajaken vill de flesta ha. Visst kan det vara skönt utan om det är varmt och/eller om det bara är en kort paddling. Fast oftast är det gott att hindra vattnet från att komma in i sittbrunnen.

Precis som med det mesta annat finns det flertalet varianter av kapell och det finnas såklart massa olika åsikter och sen beror det en hel del på hur du ska paddla.

För paddling på platt vatten, kanske i vackert väder tycker många att ett tunt, lätt kapell med extra stor öppning runt kroppen är skönt. Då blir det inte för varmt och det kan vara gott att luften kan komma in/ut inne vid kroppen. Kan också vara neopren i nederdelen som håller sig tätt och slätt på sittbrunnen men struten uppe längs kroppen i annat material som kan vara luftigare.

Neoprenkapell
För paddling i vågor och när det är svalare kan ett kapell helt i neopren vara riktigt skönt. Det sluter helt tätt runt kroppen och tillåter inget vatten (eller luft) att komma in där. Dessutom sitter det ordentligt spänt runt kajakens sittbrunn så det inte kommer inte vatten där heller. Att det sitter spänt gör också att risken för att kapellet ska slås in av en våg eller poppa ur vid ett stöd eller eskimåsväng minimeras. Ett neoprenkapell kan upplevas som väl varmt och tätt när det är högsommar och man inte kajaksimmar mycket.

Vi har ett par olika kapell som vi använder parallellt beroende på årstid och typ av paddling. Ett transportkapell som vi oftast har i neopren för att det ska sitta bra och hålla sittbrunnen torr vid transporter eller förvaring. Ett normalkapell i nylon som vi använder oftast vid, för oss, normal turpaddling och utflyktspaddling. Och så ett helneoprenkapell för busigare paddling. 

Vi gillar när kapellen har ett tvärband rakt över sittbrunnen, då kan vi ha kartfodralet därunder. Smidigt tycker vi, livsfarligt tycker såklart en del andra. Egentligen är nog tvärbandet till för att enklare/snabbare kunna rycka av kapellet eller trycka ut det med benen.

Dubbelmidja
Är ofta skapligt onödigt för de flesta i alla fall. Paddlar man mycket fors och/eller vågor kan det vara smidigt men ofta har man då en torrdräkt eller jacka med midja så det blir ändå kaka på semla.

På en del kanoter används inte kapell överhuvudtaget. Segelkanoter och Birks ”Blöt-I-Rumpan-Kanoter” så som sitontops och surfskis får man vara blöt istället, inte så bekvämt men funkar det med. Kan precis som en bomullstshirt ha sina poänger 🙂