Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakhjälm

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kajakhjälm är för de flesta inte det mest prioriterade kajaktillbehöret. För cirka nittionio komma nio procent är kajakhjälm lika aktuellt och nödvändigt som en svart stor tung bil med onödigt stor motor. Alltså inte alls.

För de andra är det såklart kanonbra att skydda huvudet vid eventuella krockar med klippor, träd, stenar, andra kajaker, paddlar, paddlare, fallande kokosnötter osv.

Bland paddlare så har det traditionellt varit framförallt forspaddlare och surfpaddlare som använt hjälm. Senaste årtionden har det även blivit lite vanligare bland havskajakpaddlare som härjar runt i vågor och sjö, vid rockhopping surf med mera. 

Några som dock aldrig eller väldigt sällan ses i hjälm är surfskipaddlarna. Lite intressant för det borde ju vara de som är ute mest i vågor ändå. Inte heller surfare, supare, vindsurfare eller kitesurfare har hjälm särskilt ofta även om det ibland förekommer.

För många är hjälmen en plattform för att fästa kamera eller liknande. Värt att tänka på när prylar fästes på hjälmen är att hjälmens skyddande funktionen avsevärt kan försämras. Hjälmar överlag är inte gjorda för att det ska sticka ut hårda prylar åt blandade håll och kanter. Den hade i alla fall inte jag tänkt på förrän jag läste eller lyssnade på en läkare som opererade skador på skallar.

För egen del hjälmpaddlar vi synnerligen sällan numera men förr hände det både i forskajak och surf och då och då i havskajak.

Vi hade varsin Sweet Strutter i flera år men har även hjälmpaddlat i mer finfärgade hjälmar och även i cykel och skidhjälm.

Ska man surfa, rolla och hålla på mycket i tuffare och stökiga vatten är det nog idé att kika på en kajakhjälm utan skärm eller annat som kan fånga & hålla emot vattnet. Surfpaddlare har då och då väldigt tajta hjälmar som inte begränsar framfarten under vattnet.

Som mycket annat kan även hjälm bli en accessoar för att visa tillhörighet än för att den är ett behov.

Hjälma lugnt.

Intressant läsning om hur väl olika kajakhjälmar skyddar: https://www.helmet.beam.vt.edu/whitewater-helmet-ratings.html

Lämna ett svar