Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakförvaring

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kajakförvaring på vägg i enkel bod. Hyllskenor och vadderade hyllkonsoller är smidigt
Kajakförvaring på vägg i enkel bod. Hyllskenor och vadderade hyllkonsoller är smidigt

Kajakförvaring inte alltid helt självklart. Bor man i lägenhet är det sällan man har plats till (alla) de roliga grejorna hemma utan man får jaga plats nån annanstans. Bor man i hus och har garage är det som regel inga problem; bara att låta bilen stå ute. Har man en bil som behöver stå inne har man nog gjort ett grovt felköp 😉 Man kan bygga kajakförvaring på många olika sätt. Nu tål såklart kajaker att vara utomhus men det kan vara gött att ha de liggande torrt och fint.

Har man bara en vägg antingen inomhus eller utomhus med tillräcklig längd är det lätt att sätta upp kajakhållare.

Vi byggde oss en enkel bod för tiotalet år sedan för kajakförvaring och lite andra prylar; som cyklar, trädgårdsredskap m.m. I och utanpå boden har vi satt upp vanliga hyllskenor och sen har vi tagit hyllkonsoller som vi  vadderat med liggunderlag och/eller rörisolering från bygghandeln och därpå ligger kajakerna. Man kan enkelt göra egna hyllkonsoller i trä eller metall om man tycker det är roligare eller blir bättre eller kanske lägre pris än att köpa. Kan vara idé att göra lite bredare ”hyllor” att lägga kajakerna på, speciellt om det gäller lättare/tunnare kajaker.

Paddlar är enklast att bara luta i en hörna, men vill man ha lite bättre ordning så kan speciella ”klykor” funka bra, och golvet är fritt igen… Klykor för trädgårdsredskap (spadar, räfsor, grep) är perfekta för paddlar.

Paddlar upphängda i speciella paddelhållare
Paddlar upphängda i speciella paddelhållare

För att pyssla om kajaken utomhus eller för att visa upp den för grannarna (om man nu hade haft några…) så kan ett ställ enligt nedan funka rätt så bra. De på bilden nedan är från Eckla men det finns liknande varianter eller så pysslar man själv om det nu är roligare… Outlife är en annan tillverkare av lite förvaringsprylar men framförallt transport. Thule gör ju transportprylar för bland annat kajaker men går säkert att pyssla ihop nåt med deras kajakhållare (t.ex 874) även för hemmaförvaring.

Ställ för kajakpyssel, de här är från Eckla.
Ställ för kajakpyssel, de här är från Eckla.

Många klubbar har löst förvaring genom att man byggt ett enkelt fackverk där man skjuter in kajakerna från kortsidan. Funkar alldeles utmärkt och så kan man förvara kajakerna inne eller i containrar, bodar eller annat.

De bakre och bortre är en variant. Lite klumpigare med stabila och snälla mot kajaken
De bakre och bortre är en variant. Lite klumpigare men stabila och snälla mot kajaken
Kajakförvaring i klubbhus. Enkel fackförvaring som kan byggas i garage, kajakhus eller containers
Kajakförvaring i klubbhus. Enkel fackförvaring som kan byggas i garage, kajakhus eller containers
Utomhus går också bra
Utomhus går också bra

Många klubbar och föreningar och även en del företag hyr ut kajakplatser. Det kan vara i containers, klubblokaler, förråd, garage, i hamnar med mera. Kolla runt lite så går det som regel att lösa förvaringen på något vis, i alla så länge det rör sig om bara enstaka kajaker 🙂

Köp kajakhållare och liknande hos t.ex. Mekonomen. Ska du bygga nåt själv hittar du både material och verktyg hos närmsta bygghandel, diversehandel, amazon osv.

Både Eckla och Outlife har speciella kombinerade kajak- och paddelhållare för väggmontering som ser ut ungefär enligt nedan.

Tål verkligen kajaker utomhusförvaring?
Ibland verkar många överdrivet oroliga för att förvara kajaker utomhus. Var lugna, de tål det. Första 2-3 åren låg våra kajaker utomhus, uppochner på enkla bockar. De tog ingen skada av det, de blev lite smutsiga men ingen fara. Plastkajaker då? De tål väl inte det? Jodå, det är samma där, visst blir de lite smutsiga men annars inget. Lite solblekta också om man har kajak(er) i klara färger. Kajaktiv har en forskajak som suttit på deras fasad i mer än 20 år har jag för mig…

Tillägg våren 2017: Någon undrade hur de vanliga hyllskenorna och konsollerna för inomhusbruk håller i en oisolerad bod som ovan och även på utsidan. Såhär 16-17 år efter vi satte upp skenorna i och utanpå boden håller de fortfarande bra. De invändiga ser finfina ut och de utanpå är lite rostiga men inte farligt, de håller nog 20 år till 🙂

Eckla boathanger. Snabbt att köpa en vägghylla för enkel kajakförvaring och paddelupphängning
Eckla boathanger

Bratthaprylar för kajakförvaring för både inomhus- och utomhusbruk

3 svar på ”Kajakförvaring”

 1. Hej, jag har alltid haft mina kajaker fastkedjade i skogen. Det har gått utmärkt. Blev lite tveksam till detta sedan jag byggde en träkajak. Regn+trä=svartmögel.

  Förra vintern testade jag att salta in kajaken. Jag började med att fukta innanmätet med en duschflaska sedan skvätte, spred och kastade jag in ett kilo finsalt i kajaken. Det gick rätt bra. Inte mer mögel än vad en enkel tvätt klarade av.

  Anders J

  Svara
 2. Hej,

  Jag har just köpt två kajaker (glasfiber) och funderar på att bygga någon slags enkel förvaring. Tack för inspirationen ovan. Jag funderar lite på hur många stödpunkter som behövs för kajaken och var dessa i så fall ska vara. Jag läste på något annat ställe att det räcker med två och att dessa bör ligga 40% in från för och akter. Någon som kan bekräfta eller har andra tips?

  Svara
  • Hej!
   Det är nog inte jättenoga, kajaker är tåliga. På översta bilden har vi cirka 2,5m mellan konsollerna och den kajak som varit med längst har nog legat där i cirka 10år och den verkar rak, hel och ser okej ut. På klubbförvaringen tror jag det är något liknande 2,5-3m.

   Svara

Lämna ett svar