Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajak för Blå bandet eller andra långfärder

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

För att paddla Blå Bandet eller andra långturer

Relativt ofta kommer frågan upp vad man ska (kan eller vill är väl mer rätt ord) välja för kajak för längre turer som till exempelvis HBB. HBB är förkortningen för Havspaddlarnas Blå Band och handlar alltså om att paddla hela svenska kusten från Svinesund till Haparanda (cirka 220-250 mil). Frågan gäller inte bara svenska blå bandet utan andra band och långturer överlag. Nu handlar såklart de flesta utflykter inte om prylar utan om kunskap och inställningen men ändå.

Några vanliga svar man får på en sådan fråga är:

  • Köp samma som mig
  • Köp det jag säljer
  • Köp det jag har störst marginal på
  • Köp en lång, smal och snabb

De flesta ganska meninglösa svar. Ibland kommer dock svar från folk som är vana vid långturer som kan ge mer neutrala tips men de mest tvärsäkra kommer oftast från folk som inte har aning. (Peak of Mount Stupid och DunningKruger-effekten är vanlig här med)

Regnbåge
Regnbåge

I korthet tror jag valet av kajak knappt spelar någon roll alls. Givet att man inte skaffar en tokrank eller kanske en som är tokigt kort. Det absolut viktigaste är troligtvis att hitta en kajak som du sitter bra i och känner dig bekväm i. Ett bra sätt är nog att köpa första bästa kajak och sätta igång att paddla som vi skrivit om tidigare. De flesta som ger sig ut på Blå Bandet eller andra band eller vanliga långturer har inte målet att vara snabbast. Man kan också grotta ner sig i vad andra som paddlat till exempel har paddlat och välja samma.

Nu har vi inte paddlat Blå bandet eller några längre turer överlag men man träffar ju en och annan paddlare som paddlat långt eller försökt och har läst en och annan blog, hemsida, sajt och tillochmed böcker om paddling och långturer. Dessutom är det nog ingen större skillnad på att paddla nån vecka eller två mot att vara ute nån månad eller två, vad det gäller prylarna alltså, sen är det nog stor skillnad i både kroppen & knoppen 🙂 Många vi känner och träffat som varit ute länge (mer än ett par veckor) berättar om att de tycker de kommit in i en helt annan rytm/mode/stämning  och tar in mycket mer av natur och miljö än innan.

De främsta anledningarna till att folk inte slutför, klarar av eller orkar med Havspaddlarnas Blå Band eller andra längre turer verkar vara:

Tiden räcker inte till. Väldigt många avbryter (eller startar inte alls) relativt tidigt när de inser att semestern, lovet eller på annat sätt avsatt tid inte räcker till för att ta sig till Haparanda (när det gäller HBB). En del paddlar tiden ut och väljer att avbryta där de då hamnar men många slutar tidigare. Delvis handlar nog tidbristen på att man inte anser sig att ha tid att ligga still och vänta ut sämre väder.

Motivationen tar slut. Att paddla längs hela kusten låter för de flesta som en trevlig tanke, kul att få se hela kusten. Sen när man paddlat en dag eller vecka eller två kommer man på att det är ganska ensamt (de flesta paddlar själva). Många verkar komma på att det hade nog varit roligare att välja ut några riktiga pärlor och ta 1-2 veckor på varje ställe istället för att kämpa mot ett avlägset mål. Kanske hade varit roligare med nån vecka kring Koster, Fjällbacka, Misterhult, Blekinge, Stockholms skärgård, Höga Kusten osv. Troligtvis ganska mycket enklare att få sällskap på en långhelg, veckotur än 1-3 månader längs med hela kusten dessutom.

Kämpigt med vågorna. Relativt många verkar avbryta på grund av att det blir slitigt med väder och vind. Inte så konstigt egentligen. De flesta paddlare är inte vana vid paddling i större sjö och vågor. Även de som gillar att vara ute i högre sjö och leka nån timme eller två eller kanske en hel dag har inte vana vid att ta sig fram hela dagar eller veckor med fullpackad kajak, speciellt inte i vågor. Dessutom inte dag efter dag.

Väldigt få verkar ha avbrutit för att de valt fel kajak. Välj nåt du trivs med (och sitter bra i) så kommer det gå super! Paddla gärna en del innan också även om det såklart funkar att köpa en kajak, gå en helgkurs och sen dra iväg, det finns det också exempel på. 

Spanar man lite bakåt i tiden så hålls HBB-rekordet på 23 dagar runt sverige av Petri Sutinen i en Vivianne som säkert är en 30 år gammal konstruktion. Runt Norge vet jag inte men samma Petri Sutinen Paddlade på 50 dagar i en 4,4 meters (och drygt 60cm bred) kajak egentligen tänkt för forsutflykter, Prijon Yukon. Jim Danielsson tog sig runt sverige i en P&H Icefloe på 35 dagar och längs Norge på 60-70 dagar och runt hela Skandinavien på 148 dagar. Många långfärdspaddlare av idag tycker ingen av dessa kajaker är moderna nog för långfärd och garanterat inte tillräckligt snabba… vilket är underhållande på riktigt 😉 Jim Danielsson var dessutom 62 år när han paddlade hela svenska kusten på 35 dagar så ingen supertränad välgymmad 25-åring direkt.

Så här beskriver Petri själv valet av kajak inför turen längs norska kusten:

”Av den anledningen valde jag att paddla min ”Tupperware-pulka” Yukon Basic, en 4,40 meter kort och flatbottnad kajak med mycket språng i skrovet. Denna skrovform gör att man kan bibehålla kontroll över kajaken, även i stora brytande vågor och polyetenplasten klarar rejält omild hantering när man behöver landa bland vassa klippor i svår surf. Skrovet sitter inte heller fast i vattnet så som den skarpa och långt utdragna köllinjen på en havskajak, utan glider fint med bruten sjö, går stadigt och elegant i 8 meters vågberg och är fortfarande manöverbar. Nackdelen med denna kajak, är att den inte har vattentäta skott, så all packning måste stuvas i vattentäta säckar. Jag förlorade också en del utrustning, bl.a. Trangiaköket, under en av mina nödlandningar. Mitt straff för detta blev att äta uppblötta men okokta makaroner och ris i fyra dagar. Det går, men är inte någon gourmetmåltid, det är säkert!

” citatet plockat härifrån: https://www.utsidan.se/artikeldatabas/vattensporter/kajak/endrom.htm

Karin Menzting intervjuade Petri Sutinen i Kajakfärd Norden nummer 12. https://www.kajak.nu/las-och-sevart/kajakfard-norden-1997-2004/

”Har du hört om tokstollen som paddlade svenska kusten på 23 dagar? Varför ska man ha så bråttom, man hinner ju inte NJUTA AV NATUREN!!”
DET är ju en gammal visa som jag hört i många sammanhang både nu och tidigare.
Vi tar lite kalla fakta då: Petris dagsgenomsnitt för svenska kusten var 92,1 kilometer, medelhastighet 7,5 kilometer i timman och effektiv paddeltid i snitt 12 timmar och 20 minuter per dag.Hur fort går det när man cyklar i sådär lagom turtempo? 20 kilometer timman? 25? Ungefär tre gånger så fort som Petris genomsnittshastighet alltså. Jag har aldrig hört någon som klagar över att det går för fort att cykla. Att man inte skulle hinna med att njuta av naturen. En alldeles vanlig nyhetsutsändning på TV bjuder ju på en hel del fler intryck än vad motsvarande tids cykling eller paddling gör. Och en hockeymatch eller MTV-video ska vi bara inte tala om.
Jag tror att vi ganska bestämt kan enas om en sak:
Petri Sutinen har haft gott om tid att njuta av den svenska havs- och skärgårdsnaturen. Så behöver ingen oroa sig över den saken något mer.

Karin

Lina Hallebratt som är utomhus mer än de flesta av oss, skrev i en fb-grupp hösten 2019 ”Jag paddlade blå bandet plus blåvita bandet i somras i en prijon seayak. Jag satt som en drottning i den”. Dessutom paddlade hon nästan Östersjön runt oxå efter avslutat blå band 🙂

Vill du paddla blå bandet, andra band, eller annan tur oavsett lång eller kort så är det bara att sätta igång. Har du ambitionen att paddla riktigt långt underlättar det om du sitter bra och troligtvis är det ingen nackdel om du är van eller vänjer dig vid att paddla långa dagsetapepper. Har du ambitionen att paddla fort, slå rekord eller liknande så är det troligtvis en bra idé om du tränar mycket på paddling i många typer av väder och sjö, slå och riva läger samt fixa mat snabbt och annat. För många paddlare kan det bästa vara att köpa första bästa kajak man ser och sen sätta igång.

Lämna ett svar