Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

K2 självräddning

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Att det övas kamraträddningar, självräddningar, roll i vanliga enmanskajaker är vanligt. Det är inte lika vanligt att man ser det i tvåmanskajaker. Nu är ju inte tvåmanskajaker lika vanliga men av de som finns.

När vi hade vår SKUK Triton övade vi lite räddningar med den. Att rolla fungerade fint, det kräver att man är lite samspelt och tajmar rätt men inte så svårt. Man märker när den andra börja svepa. Vi gjorde även re-entry och roll. Samma där, relativt enkelt om man bara håller lite pejl på var den andra är i processen 🙂

Självräddning eller kamraträddning är väl det som är troligast att man kan ha användning för.

Självräddning fungerade fint när vi testade. Den ena stabiliserade kajaken liggande i vattnet vilket gjorde det rimligt enkelt för den andra att klättra upp. Sen fick den som satt i kajaken göra ett svepande stöd för att stabilsera när den andra klättrade upp. Det som stökar till det är att det kommer in mycket vatten både när kajaken vänds men även när den är upprätt om det bara går lite sjö då många K2:or som är lite roligare är relativt låga. Jag gillar fotpump i vanliga enmanskajaker men i en tvåa hade det verkligen varit suveränt. Smidigt hade varit en fotpump som suger i båda brunnarna eller en i varje sittbrunn. Med en fotpump och kapell på tömmer man även stora sittbrunnar relativt fort och kan stötta och paddla samtidigt.

Kamraträddning fungerar också men att tömma en tung, packade, vattenfylld K2:a kan vara superjobbigt. Finns säkert en del som gör det med lätthet men för de flesta är det inget alternativ. Kamraterna får nog fokusera på att stabilisera tvåan så att K2-paddlarna kommer upp och medan tvåan töms på vatten med vanliga pumpar eller modernare fotpumpar alternativt elpump.

Har man en K2:a med extra mittbrunn blir det extra pyssligt med den extra volymen. Även här är fotpump/ar eller elpump modellen. Kan vara idé att tänka på så att både de vanliga sittbrunnarna och mittbrunnen är separerade så det går att tömma ett utrymme åt gången.

Lämna ett svar