Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spot – för att visa var du är

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Spot på utflykt i skärgården
Spot på utflykt i skärgården

Jag köpte mig en Spot när de var nya för en 5-6 år sen. Använde den litegrann men inte så mycket så efter nåt år eller två fick den fara vidare till ny ägare. Lånade en nyare modell av Kajaktiv förra året för att testa lite. Den hängde med på några korta övernattningsturer under vintern/våren och jag har tryckt på den och den har fått rita färdspår oxå.

Spot är alltså en gps-mojäng som kan användas dels för att meddela att du är okej och var du då är. Meddelanden kan skickas till mottagaren som sms, mail samt till facebook och twitter. Från sändaren skickas position och förbestämda meddelanden via satellit så det behöver inte finnas mobiltäckning. SPOT har även en SOS-Alarmfunktion; trycker man på den knappen går larm till larmcentral/räddningstjänst. SOS-knappen slipper man förhoppningsvis använda men kan ju vara vettig att ha.

Och det är just att det inte behöver finnas mobiltäckning som är det fina i kombination med riktigt bra batteritid på över 100 timmar. För att kunna använda den måste man betala ett abbonemang som kostar en dryg tusenlapp om året. Förvisso en slant, men det kan ju vara en billig livförsäkring. Liknande check-in/visa-var-du-är-tjänster finns i många mobiler idag men mobilerna har en tendens att dra tokigt mycket batterier och kräver täckning.

Speciellt för ensamaktiviteter utanför allfartsvägarna tycker jag det kan vara ett vettigt alternativ att både enkelt kunna visa var man är och att man är okej och dessutom med möjlighet att tillkalla hjälp enkelt utan att behöva trixa med telefonen. Smidigt vid paddling, långfärdsskridsko, vandrings och skidturer och massa mer.

Nu finns än nyare version som heter Spot Connect med koppling till diverse smarta telefoner. Med den får man både fördelen att slippa behöva ha mobiltäckning samtidigt som man har mobilens många fördelar.

Kolla på fler Spot spårsändare hos Amazon

Spår över en dag i Blekinge i början av november
Spår över en dag i Blekinge i början av november

Lämna ett svar