Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Juli – amatörernas månad

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Juli kan vara en alldeles fantastisk månad med varmt väder, varmt i vattnet, massa restauranger, caféer, besöksmål och annat öppet.

Fast juli kan vara, och är, också helt bedrövlig. Det är trångt på många ställen, i populära skärgårdar hittar man ingen plats för tältet, det är trångt i hamnar, på caféer, museer, restauranger, köer och elände. Alla amatörer är ute och paddlar, semestrar och är i vägen. Undvik om det går, eller se till att det går att undvika 😉 Juli är sommarens motsvarighet till sport och påsklov i fjällen 🙂

Egentligen är maj och september de bästa semestermånaderna, i alla fall om man vill besöka lite turistiga områden. I maj är det vår och naturen har precis börjat vakna, mycket som blommar osv. Ofta bra väder, ofta knappt några andra ute, dock lite svalt i vattnet för badkrukorna. September är det lite varmare i vattnet men också tokigt lite folk.

Vi var på Gotland ett år i slutet av maj. Så himla gött och så lite folk. Hade kompisar som var där efter midsommar och det var så mycket folk och köer till allt. Samma på Lofoten, vi var där i september och det var nästan helt tomt medan många berättade om sommaren som varit med kaos överallt på grund av så mycket folk.

På ett fåtal platser kan det även bli trångt i våra skärgårdar, sällan på vattnet kanske men när det ska tältas. De flesta skärgårdar rymmer dock mycket folk, är man lite flexibel när det gäller val av tältplats går det som regel bra. Ibland när man sjösätter på en populär plats kan man bli rädd för trängsel när man ser alla bilar med kajakhållarae sen ser man knappt en paddlare när man paddlar omkring i skärgården 🙂 Men en vindstilla varm julilördag i t.ex. Fjällbacka skärgård kan kännas tokigt jämfört med en vecka in i augusti.

Lämna ett svar