Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jordvärme

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Jordvärme och bergvärme är ett smart sätt att ta tillvara på den värme som finns i jorden eller en bit ner i berget. Har blivit mer och mer populärt och som regel i kombination med värmepumpar. I vårt lilla hus har vi mer passiv jordvärme. Dels är vår norrsida delvis nergrävd i en backe. Vår norrsida (kalla sidan) har bara en halv fasad och därmed också små fönster. Förutom tjocka väggar och massa isolering alltså.

Sen har vi vår tilluft till huset genom nergrävda rör. Vet inte exakt hur djupt ner de ligger men skulle gissa på ett par meter och att längden på rören är cirka 15 meter. Tanken är att ta tillvara på jordvärmen under vintern och att få in lite svalare luft på sommaren.

Svårt att säga hur bra det fungerar men på sommaren kan man i alla fall känna att det kommer in svalare luft genom den ventilationen. Vi har ett friskluftsintag i varje rum och ett extra i ett skafferiskåp.

Känns som en vettig och smart passiv jordvärme. Jordkyla också på sommaren.

Andra varianter där man använder temperaturen en bit ner i jorden är nedgrävda växthus som kan ge frostfritt växthus även vid rejäla minusgrader. Jordkällare är en annan variant där jordens kyla används osv. Passiv jordvärme är enkelt och effektivt.

Lämna ett svar