Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Januarivalöhelg 2014

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Finhimmel vid Knarrholmen
Finhimmel vid Knarrholmen

Precis som förra året var vi Valösugna strax efter det blivit nytt år och vi fått in en fin tältrunda i Blekinge. Sjösatte på GKF en stund efter lunch i fredags. Solen sken för fullt och det var några plusgrader. Lite trevligt småtjöt på GKF innan vi kom iväg. Riktigt skönt med svag vind i ryggen och solen mitt i nyllet. Blev en behaglig färd söderut med allt finare eftermiddagsljus. Landade vid Hultet och hann precis packa ur och hade nästan fått fyr i nya kaminen innan Helena kom farande. En säl hälsade på inne i Hultetviken innan mörkret la sig över ön. Blev en go kväll i ett varmare och varmare Hultet. Jag tog en öpromenad i månskenet, riktigt fint.

Framme vid Valö. Solnedgången på gång.
Framme vid Valö. Solnedgången på gång.
Stugmys inn, månmys ute
Stugmys inne, månmys ute

Efter sådär 10-11 timmars sömn började det ljusna igen, gick kvickt att få fyr i kaminen och värmen steg snabbt. Vi slöade länge med frukosten. Så småningom blev det lite utepyssel med promenader, lite trix med kommande odlingar, vedsamlande, huggande och sågande. Varma av pysslandet fick det bli ett dopp i det svalkande havet.
Frampå sen eftermiddag tittade Mikael Svalstrand ut med finfika, så det blev mer trevligt snack innan han drog sig in mot Billdal precis när det mörknade.

Mikael Svalstrand på väg in mot Hultetbryggan
Mikael Svalstrand på väg in mot Hultetbryggan
Helena tar sin Qaanaaq och paddlar norrut
Helena tar sin Qaanaaq och paddlar norrut

Söndagen började nåt liknande fast med lite mer spelinslag av några medan jag tog en extrasväng. Helena drog sig norrut med Qaanaaqen i motvinden efter lunch och vi traskade vidare runt ön. Såg nåt stort vitt som flöt ut mot Kungsö och tyckte det såg märkligt ut så jag drog på mig torrdräkten paddlade ut och kollade men det var ett stort frigolitblock som flutit iland på ett skär när jag kom fram. Blev i alla fall lite snirklande kring Valö med kajaken.

Kom lite fukt uppifrån också
Kom lite fukt uppifrån också
Fyrdräll
Fyrdräll
Spelhörnan
Spelhörnan
Solnedgång mot Tistlarna
Solnedgång mot Tistlarna
Soluppgången
Soluppgången
Klipphäng
Klipphäng
Fyrhussidan i solnedgångsljus. Med måninslag
Fyrhussidan i solnedgångsljus. Med måninslag
Mörkt ute men måne och stjärnorna lyser upp
Mörkt ute men måne och stjärnorna lyser upp

 

Söndagskvällen bjöd på grymt fin solnedgång, imponerande att man blir så imponerad och fascinerad av den varje gång! Och extra lyckat är det med horisontvy i skärgården såklart. En svalare och ännu klarare kväll tog vid. Några minusgrader ute och skapligt mycket varmare inne. När vi vaknade på måndagsmorgonen hade sovsäcken dragits upp lite mot hakan, klart svalare än tidigare mornar. Utetemperaturen visade på åtta-nio minus. Inne blev det dock snabbt varmt och utanför var det finfin soluppgång inöver fastlandet. Efter frukost blev det promenad igen med lite småfix på ön, lite ved- och vattenhämtande innan vi satte oss i kajakerna. Fortfarande 6-7 minus och lite vind från O/SO. Vi gick utanför Vrångö för att gå i lä så mycket som möjligt, sen mellan Donsö och Styrsö. Blev ett snabbstopp vid Långholmen/Brustholmarna för lite buskvattning, blev kall som tusan så fort man struttade omkring på landbacken.

Iland på GKF var högersidan av oss helt nerisade och även lite på kajakerna och termometern visade på fem minusgrader. Efter lite pyssel med låsspray lyckades vi få upp låsen till kajakförvaringen, sen var det gott med en varm dusch.

Riktigt skön runda till finfin fyrö.

Fyrhusväggen syd
Fyrhusväggen syd

Vid utpaddlandet var det ganska mycket rörelse i luften och runt Donsö, först på lördagen när vi fick besök av Missing people förstod vi varför. En kvinna var rapporterad saknad från Donsö och vi lovade att hålla ögonen öppna både på Valö och när vi paddlade in igen. Sökande höll på hela helgen. På måndagen var hon fortfarande förvunnen och igår tisdag hade hennes kropp hittats i vattnet söder om Donsö. Tragiskt och läskigt.

Lämna ett svar