Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Investera i solceller eller el & energiaktier

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Investera i el och energiaktier istället för att shoppa solceller?

Vi har tänkt tanken på att skaffa solceller länge men inte kommit loss. Just nu när detta skrivs är det nog inte läge för priserna verkar ha dragit iväg i takt med enormt intresse och så lite inflation på det och kanske lite komponentbrist och så passar nog en del på att höja när allt annat går upp i pris.

Vi kommer säkerligen skaffa solceller framöver, kanske solfångare med. Hade vi inte redan haft kakelugn och vedköksspis på plats hade en variant med vattenmantlade eldstäder kopplade till varmvattenberedaren varit effektivt och kunde gett gratis varmvatten hela vintern, ja året om med solfångare/solceller. Eller kanske en liten ved/pelletspanna med stirlingmotor som kunde genererat el, då hade vi kanske kunnat kapa kabeln om man skaffat ett litet batteri som backup…

El & Energiaktier

Än så länge har vi investerat en slant (motsvarande en liten solcellsanläggning skulle jag tro, ca 125000) i el och energiaktier istället för solceller. Vi kan kalla det vår egen lilla energifond 🙂 EON, Fortum, Enel, Equinor, Transalta Renewables, Southern Co, Nibe, American Electric Company och Brookfield Renewable Corp är en del av aktierna i energifonden. Förra året gick Energifonden ner med drygt 20% så det blev ingen lysande start. Aktieutdelningen täckte tre månadsutgifter (förbrukning + nät) för vår el om vi tar de tre lägsta och knappt två om vi tar de två högsta så det är en tröst. Ska bli kul att se och följa utvecklingen framöver, förhoppningsvis täcker utdelningen en större del kommande år och vem vet, så småningom kanske energifondens avkastning räcker till en solcellsanläggning? Kanske är de stora el&energiföretagen bättre på att få bra avkastning på slantarna än vad några solceller på egna taket är? Hur det utvecklar sig får vi se.

Kommer solceller gå ner i pris?

Det är väl ingen som vet om solceller kommer gå upp eller ner i pris fast det är nog ganska sannolikt att de kommer gå ner då elektronik brukar göra det. Solceller, växelriktare, batterier blir säkert både effektivare och billigare framöver men samtidigt är det nog inte det man ska gå och vänta på. Beroende på hur det allmänna läget utvecklar sig kanske installation och liknande kommer gå ner i pris? Vill man ha solceller är det nog lika bra att slå till direkt och hoppas på höga sommarpriser och varma vintrar för bästa avkastning 🙂

Små eller stora solcellsanläggningar

Solceller är verkligen super men ibland känns det väl ineffektivt när det ska monteras små hemmaanläggningar. Först kommer en eller flera säljare/projektörer och kolla läget, sen kommer kanske en byggare för att kolla så taket håller, sen kommer en lastbil med ställning, sen kommer två eller tre ställningsmontörer (givetvis i varsin fossilbil, hantverkare kan absolut inte heller samåka…), sen kommer en lastbil med solceller, sen kommer två eller tre solcellsmontörer, under monteringsjobbet kommer säljaren, projektledaren och en fotograf i varsin fossilbil för att dokumentera, sen en budbil eller mindre lastbil med några delar som missades, sen kommer en eller två elektriker i varsin bil och kopplar ihop allt, därefter ställningsjobbarna och river, sen kanske elbolaget ska ut och spana eller kolla osv.

Solcellsanläggningar i större skala känns mer effektivt och jag kan tycka det är lite märkligt att det inte byggs mer storskaliga solcellsanläggningar på stora byggnader och även på marken på redan döda ytor så som stora parkeringsplatser. På en stor asfalterad parkeringsplats borde ett tak med solceller vara kanon och ge både el och skugga, detta på en yta som redan är förstörd.

Sen är det märkligt att det vid nybyggnation byggs utan integrerade solceller i tak och väggar. Kan tycka det borde vara lag på solceller på alla tak framöver och borde varit det de senaste tio åren.

Solfångare

Lite märkligt att solfångare hamnat nästan helt utanför rampljuset. Förvisso kan man värma vatten med elen från solcellerna. Solfångaren är dock en väldigt enkel, billig och driftsäker pryl som borde gå att använda i typ alla hem där det finns vattenburen värme eller varmvattenberedare. Vi har flera i vår omgivning som skaffade solfångare när det var poppis för 10-15 år sedan och de anläggningarna verkar ha fungerat suveränt.

Vintersolen ger inte mycket solel men lite
Vintersolen ger inte mycket solel men lite

Lämna ett svar