Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Husbil på vintern

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Många husbilar står stilla mesta tiden överlag och extra mycket på vintern. De flesta husbilar är i första hand inte anpassade för vinterbruk även om det såklart finns en hel del som är rejält isolerade har dubbla golv, uppvärmda tankar osv. Även med en icke vinterbyggd bil går det såklart att njuta av camping eller vanlifelivet även på vintern. Precis som med mycket annat är det egentligen bara att dra iväg så löser sig det mesta.

Nu är vi inga vintercampare av rang men här några saker som vi brukar tänka på:

Täcka fram- och sidorutorna med någon typ av isoleringstäcke. Det gör stor skillnad. Även om bilen i övrigt är välisolerad så är inte de vanliga bilrutorna det. Förvisso sämre utsikt men det kan man kanske ta. Finns massor av täcken i blandade tjocklekar. Vi använde ett Masatäcke som verkar vara ett av de rejälare.

Liggunderlag i fönster & takluckor. Vi har skurit till vanliga liggunderlag som vi sätter i takluckor och i fönstren. Det går också att sy/köpa egna kuddar/täcken att sätta dit. Tänk bara på att använda material som inte suger åt sig fukt, det blir klart fuktigt av kondens i fönster och luckor. Vi har även hängt liggunderlag innanför bakdörrarna för att isolera och minska draget där.

Balja eller spann och öppen gråvattentank. Många husbilar har oisolerad gråvattentank under bilen. , Fryser lätt alltså. Enklaste om man vill fortsätta använda avloppet är att ha det helt öppet och ställa en liten spann eller balja under. Spannen töms med jämna mellanrum antingen i medhavd större dunk eller på lämplig plats.

Vatten i dunk. De flesta husbilar har vattentanken inne i det uppvärmda utrymmet så så länge man har värmen på håller det sig frysfritt. Blir det ordentligt kallt kan slangar och sådant frysa ändå så vatten på dunk kan underlätta. Kör man vattensystemet tomt på vintern slipper man dessutom tömma hela systemet för att undvika att det fryser mellan varje tur. Har man vatten i systemet är det bra att se till att man håller bilen uppvärmd annars släpper frostvakten ut vattnet när temperaturen går under ett par plusgrader. Det går dock att spärra frostvakten även om det kan vara lite spännande.

Spola toa med sprayflaska och dunk/vattenflaska. Är vattensystem tomt får man spola i toan med en sprayflaska och vattenflaska eller dunk. Fungerar finfint. Ska man vara ute när det är riktigt kallt och kanske lämna bilen är det bra att hälla någon typ av vätska som ej fryser i toatanken.

Liggunderlag på golvet, under matta
Matta på golvet gör stor skillnad om man inte har uppvärmt golv. Det går också bra med rejäla socker eller inneskor. Vi har en relativt tunn heltäckningsmatta på golvet i stugbilen och det gör stor skillnad jämfört med kallt laminatgolv. Finns det plats kan man lägga liggunderlag på golvet och matta ovanpå.

Tjocka sängkläder
Hur varmt man vill ha det när man sover är såklart olika. Många tycker det är skönt att ha det lite svalt om huvudet så länge man ha det varmt om resten av kroppen. Tjock madrass och duntäcke är verkligen supergott. Vi har sällan värmen på om nätterna, tycker det är skönt att sova när det är svalt runtomkring. Lite mysigt att vakna till och vara småsval om en tå som smitit ut under täcket. Riktigt gött att på morgonkvisten vakna till, kolla på termometern och se att det är under tio grader inne, vrida på värmaren och sen känna värmen komma tillbaka i bilen. Här är det det stor fördel om reglagen till värmaren är i närheten av sängen eller att man har fjärrstyrning, inget kul att behöva gå upp i kylan i onödan.

Kondens & ventilation 
Det blir lätt kondens på framrutan. Ett täcke enligt ovan tar bort det mesta av kondensen men det blir snabbt kondens när man tar av täcket. För att få bort kondensen har vi med en liten fläkt som drivs via USB. Den fixar kondensen relativt kvickt. Fläkten kan även hjälpa till att sprida värmen i bilen när det är svalare och för att fläkta under varmare dagar eller få in svalare luft utifrån. Med en lång sladd till fläkten fungerar det fint att sätta fläkten uppe vid taket för att får ner värme därifrån eller vid ett fönster eller för att få in svalare luft. Enkel billig lösning. Det finns rejälare fläktar och takluckor med inbyggda fläktar för snabbare ventilation.

Fyrhjulsdrift & Vinterdäck
Måste man ha det? Behövs det? Vilhövs det? I de flesta fall klarar man sig såklart långt utan fyrhjulsdrift även om det i vissa fall kan underlätta. Bra vinterdäck är alltid vettigt. Snökedjor eller snösockar är också rimligt att ha med sig.

Torka prylar
Är man bara ute och åker husbil och inte är utomhus blir inte kläderna så blöta men är det aktiva utflykter man är ute på blir det kanske blöta skidkläder. Det kan vara en utmaning att torka kläder i en liten husbil men det går såklart. Man får använda de utrymmen som finns, värmen på och bra ventilation. Vi fick fixat en skotork till Trumautblåsen som är kanon och som även kan hjälpa till att sprida värmen i bilen.

Stick ut bara, det löser sig efterhand.

Lämna ett svar