Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hur stort är ett vintertäcke?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Används husbilen när det börjar bli svalare tycker nog många att ett vintertäcke är smidigt att använda. Dels blir det lite jämnare temperatur i husbilen när det stora kallraset från de stora fösnterytorna fram försvinner och dels blir det ingen (eller mindre) kondens på framrutorna.

Vissa tycker inte det gör något med kondensen och löser det med en fönsterputsmaskin medan andra låter bilen och ac torka rent.

Det finns såklart massor med varianter på täcken, både in- och utvändiga.

Vi skaffade först ett tunt invändigt ”täcke” från Biltema. Inget helt täcke egentligen utan tre delar, två för sidorutorna och en för framrutan. Dessa fästs med sugkoppar på rutan. Täcket är som sagt tunt och har foliebeläggning på ena sidan. Gjorde lite skillnad mot kondensen men fortfarande en hel del kvar och då snackar vi temperaturer runt nollan, ingen vinter på riktigt. Gör även lite skillnad på temperaturen men inte så mycket. Helt okej men en hel del kvar att önska. Kostade bara några hundra så det var värt ett försök. Finns även hela invändiga täcken, de flesta verkar dock vara ganska tunna så man ska nog inte förvänta sig underverk direkt 🙂

När det gäller isolering är tjockare i princip alltid bättre, det är bara att kolla på isolering i hus eller på mer närliggande sovsäckar och täcken. Det är loftet man vill åt, tjockare är bättre.

Utvändigt täcke blir blött och eländigt
Ett argument mot utvändigt täcke är ofta att det blir så blött och var ska man förvara det och att det tar massor av plats. Nu har vi inte använt vårt supermycket men under lite blandade väder. Vi har haft det i sängen när vi kört, under bordet och i ”garaget” därbak. Inga problem för oss att få plats med det. Efter en natt med snöblandat regn blir täcket lite fuktigt på ytan men det spelar ingen roll, bara knöla ner det i medföljande ganska täta påsa så kan det få följa med inne i torra bilen.

Skulle täcket och påsen bli tokmegablött, om man till exempel badat med det några dagar 😉 så kan man lägga det på cykelstället därbak. De flesta har ju inte cyklarna med på vintern ändå. Har man cyklarna med kan man lägga det på taket. Plättlätt 🙂

Biltema, tokassett (för storleksjämförelse) och Masa vintertäcke till Plåtis.
Biltemas invändiga täcke, tokassett (för storleksjämförelse) och Masa vintertäcke till Plåtis.

Lämna ett svar