Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hur stor buffert ska man ha?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Nyckelpiga på Kullaberg
Nyckelpiga på Kullaberg

Ja, den frågan kan man ställa sig. Det finns förmodligen inget definitivt och klart svar som gäller alla. Det beror nog både på livssituation, boendekostnader, jobbsituation, inkomster, vanor och så vidare.

För vår del går tankarna åt att vi ska ha ungefär 200000 rimligt lättillgängligt. Hälften på konton som vi kommer åt direkt eller inom ett par dagar och hälften i några snabbåtkomliga fond(er). På fondfronten har vi det mesta i Avanza Zero.

Med dessa slantar räknar vi med att vi klarar lite kostnader till hemmet som skulle kunna uppstå; nya vitvaror, ny vattenpump, varmvattenberedare eller att vi behöver ha hjälp med något annat som kan kosta 50-100000. Resterande 100000 täcker alla våra normala utlägg för ungefär ett halvår. Och skulle det bli/vara lite kris så hade vi såklart kunnat snåla och kanske klara sig uppemot ett år utan någon inkomst.

Det tycker vi är en bra nivå för oss. Nu jobbar vi ungefär varsin halvtid, delvis i egen firma och är inte med i några akassor eller liknande så vi har (självvalt) inte så mycket skyddsnät när det gäller inkomsterna. Men å andra sidan bor vi i ett hus utan lån och har ganska låga omkostnader i övrigt.

Skulle denna bufferten inte räcka av ena eller andra skälet får vi sälja av delar av våra övriga aktieinnehav och hoppas att det inte är dipp på börsen just när det behövs.

Just nu har vi slarvat lite med bufferten och istället köpt lite mer aktier, men ska se till att lägga oss på vår tänkta nivå igen inom ett par månader.

Lämna ett svar